Gå til hovedinnhold

Hazwell drømmer igjen

Hazwell er en engasjert ung mann med store drømmer. Det var ikke tilfelle for tre år siden.

Hazwell vokste opp med bestemor Esmie og sine fire yngre søsken Brian, Innocent, Aleja og Lifness. Esmie var avhengig av tilfeldige jobber for å kunne forsørge familien, men det var vanskelig å få endene til å møtes. – Bestemor hadde ikke råd til å kjøpe klær, sko og eller varme tepper til oss, forteller Hazwell. Barna var ofte syke, men Esmie hadde ikke råd til legehjelp. Pengene strakk heller ikke til for å dekke Hazwells utdannelse og han så ikke hvordan han kunne bryte den onde sirkelen.

Bestemor Esmie får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram og kan nå forsørge familien. Foto: Sune Kitshoff
Esmie var avhengig av tilfeldige jobber for å forsørge familien. Nå er hun en del av spare- og lånegruppen.
SOS-familieprogrammet har hjulpet til med å bygge et nytt hus til Esmies familie, med et skikkelig tak. Foto: Sune Kitshoff
SOS-familieprogrammet har hjulpet til med å bygge et nytt hus til Esmies familie, med et skikkelig tak.

Bygget nytt hus

Esmie og barna ble med i SOS-familieprogrammet i 2013. – Familien min hadde det veldig tøft før. Taket til huset lekket mye i regntiden. Det skjedde ofte at vi måtte stå hele natta og holde våre ting og klær på fanget for at de ikke skulle bli våte, forklarer hun. Mange familier mistet sine hjem i flommen i begynnelsen av 2015 og måtte huses av naboer, venner eller der det fantes mulighet for tak over hodet. Heldigvis hadde SOS-familieprogrammet hjulpet til med å bygge et nytt hus til Esmies familie, med et skikkelig tak. – Hadde det ikke vært for dette jerntaket, ville huset vårt også kollapset, slik det var tilfelle for flere av våre venner og slektninger. Nå slipper vi i hvert fall å bekymre oss for våre levekår, forteller Hazwell.

I gang med inntektsbringende aktiviteter

Esmie ble også del av spare- og lånegruppen og fikk to griser for å kunne starte sin egen griseoppdrett. Dette har vært vellykket, og hun kan selge en gris på US $ 117. Hazwell tar for tiden et sveisekurs gjennom et nasjonalt anerkjent yrkesopplæringsprogram på Nasawa Technical College.

– Nå klarer bestemoren min å dekke utgiftene til utdannelsen min og gi omsorg for mine søsken. Vi har råd til tre måltider om dagen og kan kjøpe oss klærne vi trenger.

Hazwell

- Jeg vil jobbe hardt på skolen for å bidra til å hjelpe familien min. Jeg drømmer om å starte min egen bedrift, sier Hazwell. Målet er at han skal kunne skape seg en arbeidsplass som gir inntekt nok til å forsørge familien.