Fire regnperioder uten normal nedbør har ført til den største sultkatastrofen på 40 år. Uteblir også regntiden i oktober vil katastrofen øke drastisk i omfang, og enda flere barn sulte.
Tørke har allerede tatt livet av husdyrene mange familier er avhengige av for å overleve. Titusenvis har flyktet fra de verst rammede områdene og inn til byene. Det er en kamp bare å overleve den tøffe reisen gjennom et knusktørt landskap, uten mat og vann. For mange barn, som ikke har noen reserver å tære på, blir utfallet tragisk - de dør underveis. For foreldrene er det et ekstremt vanskelig dilemma – å bli der de er og risikere sitt eget og barnas liv, eller flykte i håp om at de skal klare å overleve.
Khadijas tunge avgjørelse
Khadija, en 30 år gammel mor, vandret i fem dager før hun kom til SOS-barnebyers sykehus i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu. Fembarnsmoren dro fra hjemstedet i et desperat forsøk på å få tilgang til vann, mat og medisinsk hjelp.
- Jeg så sønnen min dø i fanget mitt, og jeg klarte ikke å redde ham.
Khadija, en mor til fem.
- Etter to dager ble den lille gutten min syk, han kastet opp og ble svakere og svakere. Jeg var veldig fortvilet fordi jeg hadde verken mat eller vann å gi ham. Han døde i fanget mitt. Det er noe jeg aldri vil glemme. Jeg ønsket bare å redde ham, men det klarte ikke, sier Khadija sorgtungt.
Fremme ved sykehuset sto det om tid også for den lille datteren.
- Jeg kom til slutt til SOS-barnebyers sykehus sammen med den minste datteren min, som også var svak og underernært, fortsetter hun. – Jeg ble tatt godt hånd om, fikk mat, næringsrik melk og medisiner til henne. Hun er heldigvis mye bedre nå.
SOS-barnebyer utvider nødhjelpsarbeidet
For å håndtere det høye antallet akutt underernærte barn, har SOS-barnebyer opprettet flere nødhjelpssentre ved de medisinske klinikkene i Mogadishu, Balcad, Baidoa, Hudur og Burhakaba.
- Det er godt å se at flere av barna vi får inn, kommer seg så raskt. For noen har det bare tatt ti dager før tilstanden har normaliserte seg, sier Najmo Mahad, sykepleier ved SOS-barnebyers barneklinikk i Mogadishu.
Ut i felt for å hjelpe
Tusenvis av familier har bosatt seg i provisoriske leirer rundt de store byene, i håp om å klare å skaffe mat og vann til barna sine.
- Vi er inne i leirene for interne flyktninger, og følger opp barn og familier med ernæring og hygiene- og helsetjenester, forklarer Jibril Mohamed, en ernæringsrådgiver i SOS-barnebyer Mogadishu.
Rammet av sultkatastrofen på Afrikas Horn:
- Etiopia: 24,1 millioner
- Somalia: 7,8 millioner
- Kenya: 4,2 millioner
Takk til alle som har bidratt så langt
SOS-barnebyer jobber sammen med andre humanitære partnere og i Somalia har 5,3 millioner mennesker mottatt bistand, takket være givere som har bidratt til nødhjelpsarbeidet. Men kritiske områder trenger fortsatt midler, og behovene øker fortsatt.
Nødhjelp:
- Behandling av akutt underernæring.
- Rehabilitering av brønner.
- Utdeling av ernæringstilskudd.
- Distribusjon av kornprodukter, belgfrukter og matolje til 3 måneders forbruk.
- Tilbud om undervisning til barn og unge i skolealdre.
- Oppfølging av gravide.
- Hygienesett og opplæring.
- Vaksinasjon av barn under ett år mot meslinger.
Forebyggende:
- Kapasitetsbygging og opplæring for spare- og lånegrupper.
- Veiledning av omsorgspersoner med barn.
- Utdeling av geiter, i områder der det er litt beitemark igjen.
- Økonomisk støtte til familier med barn.
- Tilskudd til innkjøp av skolemateriell.