Gå til hovedinnhold

Et nytt liv i en omsorgsfull SOS-familie

Mouna ble født utenfor ekteskap, noe som var uakseptabelt for familien hennes. Hun var syk allerede fra fødselen av, og ble liggende uten tilsyn i lange perioder av gangen. Helsen hennes ble ytterligere svekket av dårlig ernæring. Tre år gammel, kunne Mouna verken snakke, gå eller stå. I dag bor hun en en SOS-familie. Hun er elsket og hun er ved god helse.

Nytt liv i en omsorgsfull SOS-familie

- Første gang jeg så Mouna, var hun veldig liten til å være tre år. Hun ikke kunne snakke i det hele tatt, sier Ali Aboubakar, leder for SOS-barnebyer i Tadjourah. - Mouna var også syk. Hun var tungpustet og led av underernæring. Det var tydelig at hun var utsatt for omsorgssvikt.

Alle barn har rett til å vokse opp i en omsorgsfull familie og et miljø der de trives og får den støtten de trenger for å utvikle seg. I mai 2014 fikk Mouna en et nytt hjem i en SOS-familie i Tadjourah og endelig muligheten til en god og trygg barndom.

- Mouna ble et gladere barn etter bare noen dager med SOS-familien sin. Hun begynte å leke med de nye søsknene sine, sier Ali. Hun uttrykte seg med brede smil og høylytte skrik.

Mouna blir stadig bedre. Hun har blitt sterkere og klarer å gå rundt i huset ved å støtte seg til bord, stoler og vegger. Foto: Anne Kahura

Livet i fare

En dag, begynte Mouna å hoste og fikk tretthetsanfall. Hun ble kjørt til et lokalt sykehus i Tadjourah hvor hun var innlagt en uke. Legene behandlet henne for astma, men tilstanden hennes ble stadig dårligere. Mouna ble derfor overført til et militært sykehus i hovedstaden Djibouti, hvor en kardiolog kunne slå fast at hun hadde en hjertefeil.

- Det gjorde vondt å se så Mouna på sykehuset. Hun måtte få pustehjelp og hadde en labyrint av rør som gikk inn og ut av den lille, skrøpelig kroppen. Hun var så svak. Hun klarte så vidt å åpne øynene. Hun lå i sykehussengen nærmest livløs, forteller barnebylederen.

Alle barn har rett til god helse

Mouna trengte hjertekirurgi raskt, en type operasjon som ikke kunne gjennomføres i Djibouti. For å redde livet hennes ble hun fraktet til Kenyas hovedstad, Nairobi. - Mouna var veldig syk da hun kom inn. Hun pustet veldig fort og hostet, sier Dr. Naomi Gachara, barnelegen som behandlet Mouna. - Hjertet var svakt og hun hadde mye væske i lungene, det var grunnen til at hun hostet så mye.

Tilbake i SOS-familien

Etter noen kritiske uker på sykehuset, ble Mouna utskrevet. Hun følges opp av sykehuset og bor derfor midlertidig i en SOS-familie i Nairobi hos SOS-mor Gladys. Hun ser synlige fremskritt og er optimistisk på Mounas vegne.

- Mouna har nå bodd hos oss i ett par måneder, og hun blir stadig bedre. Hun har blitt sterkere og klarer å gå rundt i huset ved å støtte seg til bord, stoler og vegger. Og hun har god appetitt. Favoritten er kylling og ris.

Mounas helse er bedre og hun elsker å spise. Kylling og ris er favorittmaten hennes. Foto: Anne Kahura

Til tross for at hun er hjertebarn blir ikke Mouna behandlet annerledes enn de andre SOS-søsknene. SOS-mor Gladys har vært veldig tydelig overfor de eldste barna at Mouna skal ha en normal barndom, og ikke trenger at de synes synd på henne.

Nye venner i SOS-barnehagen

Hver ukedag er Mouna to timer i SOS-barnehagen hvor hun maler, fargelegger og er sammen med andre barn på sin egen alder. Hun er også iferd med å utvikle språk.
 
Mouna vil i mange år fremover se mindre ut enn sine jevnaldrende, men hun er ei positiv lita jente som nok vil klare det meste med litt øvelse.

* Navnet er endret for å beskytte personvernet til barnet.

Fremtiden er lys for lille Mouna. Foto: Anne Kahura