Gå til hovedinnhold

Farisai elsker barnehagen sin

Farisai er seks år gammel. Hun bor i Bindura, i Zimbabwe, og har fire eldre brødre og en søster. Faren hennes døde da hun var to år. Hun var så liten at hun ikke husker ham, så det hun vet om faren sin er de historiene mamma Stella og de eldre søsknene forteller.

04. april 2017

Det er ikke så lett å være aleneforsørger i Zimbabwe. For Stella, moren til Farisai, er det vanskelig å finne jobber og inntekt nok til at alle barna får det de trenger. Hun har ingen som kan hjelpe henne.

Barn trenger minst ett næringsrikt måltid i løpet av dagen for å vokse og utvikle seg. Fordi det finnes mange familier som ikke klarer å skaffe nok inntekt, serverer skolene og barnehagene til SOS-barnebyer gratis mat til barna. For noen av dem er det det eneste de får å spise.

I SOS-barnehagen i Maizelands får barna frokost og formiddagsmat, i tillegg til to mellommåltid.

Farisais familie får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram i Bindura. Og hun går i SOS-barnehagen i Maizelands. Her får barna frokost og formiddagsmat, i tillegg til to mellommåltid med frukt eller noe annet. Det er bra for kroppene som skal voksne. Men sunn og god mat i magen er også viktig for hodet som skal lære. Det er mye lettere å konsentrere seg om det man holder på med og å lære når man ikke er sulten i magen.

Farisai liker aller best sadza, som er en tjukk maisgrøt, ris, egg og bønner. – Hurra, i dag er det sadza og bønner, pleier hun å hviske til bestevennen når hun ser at favoritten er dagens lunsj.

Farisai går seks kilometer for å være i barnehagen. Hun går sammen med to av brødrene sine som skal på skolen. De er greie storebrødre som lar henne få sitte på ryggen når hun blir sliten.  Det er langt å gå, men Farisai elsker barnehagen sin. Hun som er pedagogisk leder sier at Farisai er veldig glad i å lære. Hun liker veldig godt å pusle puslespill, bygge med klosser og klarte i klatrestativet som har en fin sklie som snurrer rundt.

Farisai har alltid mye å fortelle når hun kommer hjem. Mamma Stella er veldig glad for at Farisai har det så fint i barnehagen, og får mulighet til å leke og lære sammen med andre barn. Og hvis du spør Farisai hva hun har lyst til å bli når hun blir stor, har hun svaret klart: hun vil bli lærer.

Takk til alle Espira barnehager som sørger for at barn i Bindura området får oppleve lek, læring og næringsrik mat i barnehagen.