Gå til hovedinnhold

Giverglede i krisetid

Med norske loddkjøpere i ryggen kan SOS-barnebyer trappe opp innsatsen for barn og familier i konfliktområder.

18. februar 2024

– Familien er alle barns førstelinjeforsvar. Barn uten en familie som kan verne, trøste og ta vare på dem, er i en ekstremt sårbar situasjon, noe vi ikke minst ser i Gaza – der tusenvis av barn har mistet en eller begge foreldrene sine, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer. 

Nylig mottok SOS-barnebyer en rekordsjekk på nesten 31 millioner kroner fra Postkodelotteriet, et synlig bevis på at norske loddkjøpere virkelig støtter oppunder arbeidet og viser giverglede i en tid preget av rekordmange væpnede konflikter. 

– Fordi vi allerede er til stede i over 130 land verden over, kan vi ofte sette i gang nødhjelp raskt og utvide våre tiltak for barn og familier under en krise. Da trenger vi midler som ikke er bundet opp til finansiering av andre tiltak. Derfor er støtten fra Postkodelotteriet svært viktig for oss og de barna og familiene vi da kan nå ut til, sier Aarak.  

Tar vare på barn uten omsorgspersoner 

I Gaza har tusenvis av barn mistet foreldrene sine. I samarbeid med FN har SOS-barnebyer Rafah tatt imot flere av de yngste som er helt alene, i tillegg til at de fortsetter å ta vare på de barna de allerede hadde et omsorgsansvar for. 

Samtidig er det mange familier i lokalsamfunnet som også tar vare på barn som har mistet foreldrene sine. Mange av disse familiene er nå i en så kritisk situasjon at de ikke lenger klarer å dekke alles behov for mat og vann. SOS-barnebyer gir derfor støtte i form av kontanter, helsehjelp og andre nødvendigheter for å forhindre at disse barna også mister omsorgen fra det de har igjen av familie. 

Fortsatt stor innsats i Ukraina 

Alt overskuddet fra Postkodelotteriet i Norge deles mellom SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond, som ved siste utdeling begge fikk en sjekk på 30 935 563 kroner. Beløpet for hele 2023 ble dermed 58 millioner kroner til hver av de to organisasjonene.

 En stor del av støtten har de siste årene gått til SOS-barnebyers arbeid i Ukraina der krigen har fratatt barn familie, hjem, skolegang og trygghet.
 
– SOS-barnebyer i Ukraina har siden krigen startet skalert opp innsatsen og utviklet mange gode tiltak for å hjelpe internt fordrevne familier, sørge for nødhjelp og livsviktig mental helsehjelp, evakuering og hente hjem barn som har blitt tvangsdeportert til Russland. To år med krig har nå presset enda flere familier til bristepunktet, og pengene fra Postkodelotteriet gjør at vi kan bidra enda mer til det viktige arbeidet, sier Sissel Aarak.  

Om Postkodelotteriet

  • I tillegg til i Norge, finnes lotteriet også i Nederland, Storbritannia, Tyskland og Sverige. Til sammen er de fem lotteriene en av verdens desidert største private givere til ideelle organisasjoner.
  • I 2017 fikk SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond tillatelse til å etablere Postkodelotteriet i Norge. Forutsetningen for lotteritillatelsen er at de humanitære organisasjonene skal motta minst 50 prosent av omsetningen etter fradrag for gevinster.
  • Siden lotteriet ble startet i Norge i 2018, har WWF og SOS-barnebyer samlet mottatt 375 390 528 kroner.