5. desember

For de fleste foreldre er det å holde sitt nyfødte barn i armene for første gang den største lykke på jord. Men for noen mødre er livet så vanskelig at de ikke vet hvordan de skal klare å ta seg av barnet sitt. Noen fordi de er fattige, andre fordi de har blitt forlatt av pappaen til barnet. Noen mødre er så unge at de bare er barn selv, og noen er så syke at de vet de ikke kan passe på barnet. Derfor gir de vekk barnet sitt. Fordi de ikke ser noen annen løsning. Og fordi de håper og tror at barnet får det bedre hvis noen andre tar seg av det. Når et lite barn blir funnet forlatt, prøver myndigheter og organisasjoner alltid først å spore opp foreldrene. Hvis det ikke går, kan babyen få et trygt hjem i en SOS-familie.  

Denne filmen ble vist for første gang i 2016.

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Hvorfor tror dere mammaen til Gulrot måtte gi fra seg babyen sin? (bare 16 år, fattigdom, det må ha vært vanskelig for henne, men hun hadde nok ikke noe annet valg) 
  • Hva tror dere skjer i Norge hvis noen har det så vanskelig at de ikke kan ta vare på barnet sitt? (I gamle dager var det mange unge mødre også i Norge som måtte gjøre som mammaen til Gulrot og gi fra seg barnet sitt. I dag kan de få hjelp fra staten og andre slik at de kan klare seg, det er fint hvis de har familie som kan hjelpe.) 
  • Hva hadde skjedd med gutten hvis han ikke hadde fått et trygt hjem i en SOS-familie eller en annen familie?  
  • Hvilke andre gode løsninger er det for barn som ikke har noen som kan passe på dem? (adopsjon)

Dagens rebusoppgave:

  • Hvilket nytt kallenavn fikk gutten da han kom til SOS-barnebyen?
    Ta vare på den fjerde bokstaven i svarordet.