Gå til hovedinnhold

2. desember

I dag skal vi til et sted rett utenfor Skopje, hovedstaden i Nord-Makedonia. Her bor Jennifer sammen med søsknene sine og moren sin. Moren til Jennifer har bare fått noen få år med skolegang, og det er vanskelig å finne jobb. Jennifer – hun drømmer om å bli lege. Men da skolene stengte ned på grunn av korona, mistet hun all undervisningen. I boligen til familien var det hverken internett eller ordentlig strøm.

Play

Forslag til refleksjon:

  • Hva tenker dere om det dere så i filmen, og om Jennifer? (Hun er en skarp jente med mange tanker om hva hun vil, men har en veldig vanskelig livssituasjon.)
  • Jennifer kunne ikke gå på skolen da det var hjemmeskole, fordi familien ikke hadde internett og pc. Hvordan hadde det vært for dere tror dere, hvis dere ikke hadde fått noe hjemmeundervisning da skolene var stengt ned?
  • Alle barn har jo rett til å få gå på skole, og til å få den hjelpen og støtten de trenger til å lære. Likevel var det mange barn, mange steder i verden, som ikke fikk noe undervisning og hjelp da skolene stengte ned. Hva tror dere konsekvensene av det kan bli for de barna? På hvilke måter er det dumt for de barna? (Mange barn endte opp med å måtte jobbe i stedet, mange mistet så mye skolegang at de sluttet på skolen, og uten skolegang og utdanning får de det vanskeligere med å få seg jobb og klare seg selv som voksne.)
  • For å bli lege som Jennifer har lyst til, må man studere ganske lenge. Det er ikke alle yrker som krever at man studerer i mange år. Men kan dere tenke dere noen jobber man kan ha som voksen uten å ha gått på skole? (Nesten ingen, i så å si alle jobber må man kunne lese, skrive og regne, blant annet, må kunne forstå informasjon, vite hvilke rettigheter og plikter man har for eksempel.)
  • Har du tenkt på hva du har lyst til å bli når du blir stor? Fortell hvorfor du har lyst til å bli akkurat det?