Gå til hovedinnhold

13. desember

Mange steder i verden gjør fattigdom, dårlig helse, sykdom og mangel på jobber at foreldre ikke kan ta godt vare på barna sine. SOS-barnebyer har funnet ut at en veldig god måte å hjelpe barn som ikke har det bra på, er å støtte de voksne i familien. Faren til barna i den familien vi skal møte nå, ble syk og døde. Det har vært veldig vanskelig for moren å klare å forsørge barna sine alene. Men med støtte fra SOS-barnebyer og barn som hjelper til hjemme, går det bedre. 

Play

Forslag til refleksjon:

  • Den eldste jenta i filmen hjelper til mye. Er det greit å ha så mange oppgaver hjemme? Er det forskjell på det og barnearbeid?   
  • Hjelper dere til mye hjemme? 
  • Hva slags ting gjør dere hjemme? Får dere ukelønn for det? 
  • Hvorfor er det viktig å hjelpe til hjemme? (De voksne trenger hjelp, barn trenger å lære, fint å kjenne at man kan bidra hjemme.) 
  • I Vietnam koster det penger å gå på skolen. Hva tenker dere om det? Hvordan er det i Norge?     
  • Bærekraftsmål #8 handler om å skape arbeidsplasser av god kvalitet og bærekraftig økonomisk vekst. Omtrent halvparten av verdens befolkning tjener så dårlig at de ikke kan leve av lønnen sin. I Norge er det i mange bransjer en minstelønn, som betyr at det ikke er lov til å betale de som arbeider mindre enn det. Det er gjort for at det skal gå an å leve av lønnen. Vi har også barnetrygd som alle får, og de som har det vanskelig kan søke om å få støtte. Hvorfor har vi sånne ordninger i Norge tror dere? (For at alle skal kunne ha råd til mat, bolig og andre viktige ting, og ikke minst for at foreldre skal ha råd til å gi det til barna sine.) Hvorfor er det viktig at familier får hjelp når de trenger det? (Hvis ikke går det alltid ut over barna, og at barn har det trygt, kan spise seg mette og ha det de trenger for å vokse og utvikle seg, er kjempeviktig.)