Gå til hovedinnhold

Syr hundre bind i uken

Malawi

Før var jentene på ungdomsskolen i Malawi borte fra skolen når de hadde mensen. I dag er alle de 640 elevene tilbake på skolebenken. Løsningen er noe så enkelt som hjemmesydde bind!

Livet til mange av jentene på Makande ungdomsskole pleide å følge et velkjent mønster. Hver måned uteble de fra klassen de dagene de menstruerte. Dermed ble de hengende etter på skolen og mange av jentene falt etterhvert helt fra.

Lokalsamfunnet bestemte seg for å gjøre noe med disse jentenes skjebne. Chisomo mammagruppe tok affære. - Vår mammagruppe fikk opplæring i å lage sanitærbind på grunn av det høye fraværet jentene hadde på skolen, sier leder for gruppen Madalitso Moffat.

Mammagruppen syr ca 100 bind per uke
Mammagruppen syr ca 100 bind per uke. Tiltaket får jentene tilbake på skolebenken og gir også utslag på deres studieresultater.

Fra hånd til maskin

Medlemmene i gruppen begynte å lage sanitærbind for hånd av det de hadde tilgjengelig som flanellduker, plastpapir, kluter, knapper og tråder. Moffat forteller at da SOS-barnebyer i Malawi, gjennom Grieg Gender Challenge Programmet, oppdaget hvordan de slet med å lage sanitærbind for hånd, bestemte de seg for å gi opplæring i å lage bind med symaskiner.

- For hånd kan vi lage i gjennomsnitt 100 bind i måneden, men med symaskinen lager vi ca 100 per uke, sier hun.

I dag er alle de 640 jentene på ungdomsskolen forsynt med nok sanitærbind. Hver jente får seks bind i måneden. Bindene vaskes og brukes igjen. Tidligere pleide det å være i gjennomsnitt fire jenter i uken som uteble fra undervisningen. Nå er det null. Tiltaket gir også gode utslag på jentenes studieresultater.

 

Lonjezo studerer hver dag

En av de som har hatt glede av støtten fra mammagruppen er 25 år gamle Lonjezo Banda. Hun giftet seg i 2013, fikk en sønn, men ble skilt etter to år. Da hun ringte foreldrene sine og fortalte at hun kom hjem, avviste de henne.

- Jeg hadde ingen steder å gå med barnet mitt. Jeg hadde hverken mat eller husrom, sier Lonjezo.

Da en av medlemmene fra mammagruppen så Lonjenzo tok hun både henne og barnet til seg, enda hun nå fikk syv barn å se etter. Hun rådet Lonjenzo til å gå tilbake til skolen. I dag er Lonjenzo i full gang med studier og skal bli sykepleier. På skolen har hun stor nytte av sanitærbindene som mammagruppen lager.

- Mange av elevene pleide å bli hjemme under menstruasjonen. Det trenger vi ikke lenger, sier Lonjenzo.