Arbeidet fortsetter under tøffe forhold

— For ett år siden trodde vi at frontlinjen var stabilisert, men mange tusen bygninger er nå ødelagt i Kharkiv-regionen og må vi starte på nytt igjen, sier Serii Lukashov, leder i SOS-barnebyer i Ukraina. — Om enn ikke i så stor skala som rett etter krigsutbruddet.

SOS-medarbeider med blå t-skjorte med SOS-barnebyers logo står med ryggen til og ser på ruinene av bygninger som er rammet. Foto: Katerina Ilievska

— Myndighetene i området har bedt oss om hjelp. Vi har mobile team i Kharkiv som vi samarbeider med og har evakuert barna fra øst til vest i landet. Det er en kostbar aktivitet, fortsetter Lukashov.

200 barn er midlertidig innlosjert i fasilitetene til ulike sommerleirer, og i helseinstitusjoner. Det er ikke mulig for dem og familiene deres å returnere til hjembyene fordi alt er ødelagt. SOS-barnebyer Ukraina jobber derfor også for å integrere dem i trygge områder i vest.

I tillegg har de etablert tre barnevennlige sentre i Kharkiv, for å gi barn et pusterom fra krigen. Mange medarbeidere kjører dit på daglig basis og jobber.

Jente med blondt langt hår med en gul bloms, gul t-skjorte og gul shorts sitter på gulvet med røde gummimatter og leker med byggeklosser. Foto Katerina Ilivska
SOS-barnebyer Ukraina har etablert tre barnevennlige sentre i Kharkiv, for å gi barn et pusterom fra krigen.

SOS-barnebyer Ukraina

  • Hittil i år har over 16 300 barn og familiene deres fått støtte gjennom nødhjelpsarbeidet i Ukraina.
  • 6 400 har fått støtte og oppfølging gjennom sosialsentrene vi driver.
  • 5 700 har fått oppfølging for å bearbeide traumatiske opplevelser.
SOS-medarbeider med blå t-skjorte med SOS-barnebyers logo på ryggen holder rundt ei jente med lyst hår i hestehale, rosa strikk i håret og rosa t-skjorte. Illustrasjonsfoto Katerina Ilievska
SOS-barnebyer jobber for øke antall fosterfamilier, slik at barn som nå bor på store barnevernsinstitusjoner kan få omsorg i en familie i stedet.

Jobber for å øke antall fosterhjem

283 barn har fått et nytt hjem i en av SOS-barnebyers fosterfamilier, hittil i år. Det trengs mange flere, så opplæring av nye fosterforeldre er en viktig del av SOS-barnebyer Ukrainas arbeid.

Medarbeiderne våre blir påvirket mentalt. Mange er veldig slitne og orker ikke mer. De slutter. 

Serhii Lukashov, leder i SOS-barnebyer i Ukraina

De jobber også jobber kontinuerlig med påvirkning av myndighetene, for å øke antall fosterfamilier, slik at barn som nå bor på store barnevernsinstitusjoner kan få omsorg i en familie i stedet. Blant annet blir det arrangert studieturer, slik at offentlig ansatte kan se og lære hvordan fosterhjemstilbud kan drives.

En skolebygning i rød murstein er rammet av raketter, alle vinduene er knust. Foto Katerina Ilievska
I Kharkiv, Izium og Vovchans er syv av åtte skoler ødelagt. SOS-barnebyer jobber der for å gi barna et skoletilbud.

Manglende skoletilbud

Halvparten av barna i Ukraina er nå uten et tilfredsstillende skoletilbud. Mange må følge undervisningen digitalt og blir sittende alene hjemme, eller på offentlige steder der det er nettilgang. De mister både verdifull kunnskap, og det sosiale samværet som er avgjørende for at barn og unge skal ha det bra.

I Kharkiv, Izium og Vovchans er syv av åtte skoler ødelagt. SOS-barnebyer jobber der for å gi barna et skoletilbud.

SOS-barnebyers medarbeidere står ute ved et sted der det er bilder av drepte i krigen, det også er lagt ned mange blomster. Foto Katerina Ilievska
— Det er tøft både mentalt og fysisk, mange medarbeidere orker ikke mer, sier Serhii Lukashov, leder i SOS-barnebyer Ukraina

Medarbeidere er slitne

— Medarbeiderne våre blir påvirket mentalt, sier Serhii Lukashov. — Mange er veldig slitne. Det er tøft både mentalt og fysisk, så vi følger dem opp og jobber med stressmestring. Men mange orker ikke mer. De slutter. Vi mister mange gode kollegaer, men jobber hardt for å lære opp nye.

—Men til tross for tøffe forhold fortsetter vi arbeidet for barna i Ukraina, avslutter Lukashov.