En mors verste mareritt

Den 8. november 2013 opplevde Nora en mors verste mareritt. Tyfonen Haiyan raserte byen de bodde i, og tok fra henne det aller kjæreste hun eide. Nå bygger Nora og familien hverdagen sin sakte men sikkert opp igjen.  

Les hele historien.

SOS-fadder: Tiril Sjåstad Christiansen

SOS-fadder: Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril har sett med egne øyne hvilken stor betydning fadderbidraget har.

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon

5 gode grunner til å være fadder

1. Du forandrer barns liv! Barn uten omsorg får en trygg familie å vokse opp i og en god fremtid, takket være dine bidrag som fadder. 

2. Du blir mer lykkelig! Det er forsket på at det å gi utløser lykkehormoner og øker livskvaliteten. Som fadder gir du til noen som trenger det hver måned og det gir en god følelse. 

3. Du får noe å dele med barna! Enten du har egne barn, bonusbarn eller barnebarn er dette en kjempefin anledning til å dele noe om verden rundt dem. Du får bilder og tegninger, og du kan også skrive til fadderbarnet ditt om du ønsker det.  

4. Du lærer noe nytt! Som fadder kommer du tettere på mennesker fra et helt annet sted i verden. Du lærer nye ting om barneomsorg, oppdragelse, bistandsarbeid og andre kulturer. 

5. Du vet at du gjør en forskjell! Pengene du gir brukes der det er størst behov, på den måten hjelper du enda flere barn og gjør verden til et bedre sted.

Derfor er vi SOS-faddere!

Dagfinn, SOS-fadder i mange år, ble tydelig rørt da han fikk en overraskende hilsen fra fadderbarnet sitt på direktesendt TV. Foto: Kaia Means

Dagfinn, fadder

«Jeg vet ikke hva jeg kommer til å gjøre av gode ting i livet, men ved å være fadder så har jeg i alle fall hjulpet ett barn. Og i SOS-barnebyer vet vi at ved å hjelpe ett barn, så hjelper man også mange flere.» 

Lars-Ingar Bragvin Andresen, fadder

«Vi ble faddere og etter ei uke fikk vi et brev i posten. Et ansikt. Et navn. Et sted. Vi var blitt faddere. Fjernt, men samtidig nært. Dette barnet får en fremtid med hjelp av noen få av våre norske kroner.»

 

Ingen var forberedt på tyfonens enorme styrke

Nora, mannen og de tre barna holdt seg innendørs. Plutselig kom vannet inn i huset, og det steg raskt. Familien prøvde desperat å komme så høyt opp de kunne, men til slutt nådde vannet dem.  

Nora tviholdt på de to yngste barna, mens mannen tok seg av eldstedatteren. Så ble alt mørkt. Huset kollapset og familien ble tatt av vannmassene.  
 
– Plutselig gled sønnen min ut av armene mine. Jeg holdt fremdeles min yngste datter fast. Men så kom et hustak flygende mot oss. Stemmen skjelver i det Nora fortsetter: – Jeg prøvde å redde henne, men klarte det ikke.  

Tiden etter tyfonen var ekstremt tøff. Skrekken satt igjen i kroppen og de visste ikke om de ville overleve. Huset deres var helt ødelagt, og gatene var fylt av gjørme og søppel. Nora og mannen hadde verken penger eller et sted å bo, og de var begge tynget av en altoppslukende sorg og smerte. 

Å finne de livløse barna sine er enhver forelders verste mareritt, og det knuste Nora.   

Den tøffe veien tilbake til et normalt liv 

Men menneskers evne til å overleve sorg er enestående. I dag går det bedre med Nora og familien hennes.   

Gjennom SOS-barnebyers familieprogram har fått støtte slik at de kunne bygge opp huset sitt igjen. Datteren Marilyn får det hun trenger for å kunne gå på skolen, og foreldrene får veiledning og støtte i omsorgsrollen. 

I 2016 fikk Nora og mannen enda en datter, Ronalyn. Nora kaller henne for «velsignelsen vår», og øynene hennes fylles med tårer når hun snakker om henne. – Hun har gitt meg livsgleden tilbake.  

Litt etter litt kommer hverdagen og livet på plass igjen for den lille familien. Takket være støtten de får, kjærligheten som holder dem sammen, og en mors uendelige styrke.   

Du kan hjelpe flere familier som Noras:

Play

Se Tiril Sjåstad Christiansens sterke møte med Nora

Slik jobber SOS-barnebyer etter naturkatastrofer

  • SOS-barnebyer har programmer over hele verden, og kan raskt sette i gang ulike nødhjelpstiltak.
  • Omsorg, beskyttelse og oppfølging av barn er hovedfokus.
  • SOS-barnebyer jobber alltid med å identifisere familiemedlemmer når barn er alene etter en katastrofe.
  • I mange tilfeller har nødhjelpsprogram ført til etablering av faste SOS-programmer som tilbyr langsiktig, alternativ omsorg til barn og unge som trenger det.