Gå til hovedinnhold

Verdifullt fadderskap!

Skøyen Terrasse Barnehage har vært med på Solsikkelaget siden 1999. Vi har to fadderbarn fra henholdsvis Romania og India, og igjennom brev og bilder får vi et flott innblikk i deres liv i barnebyen.

01. mars 2016

Skrevet av Wonja Pettersen, styrer Skøyen Terrasse Barnehage og medlem av SOS-barnebyers pedagogiske ressursgruppe.

Bildene av fadderbarna våre henger oppe hele året, og slik tar vi dem med oss inn i barnehagehverdagen.

Vi har valgt å være faddere fordi det gjør vårt engasjement mer personlig og nært syntes vi. Å være faddere er et fint fellesskapsprosjekt som barn, foreldre og ansatte kan stå sammen om. Vi har det så godt her i Norge og på Skøyen, og vi syntes det er flott å kunne dele godene med noen som trenger det. Vi har stor glede av å vite at våre bidrag hjelper fadderbarna våre til et bedre liv.

To ganger årlig arrangerer vi fester til inntekt for fadderbarna våre: Solsikkefest og Indiafest.

Solsikkefest

Solsikkefesten arrangeres i begynnelsen av juni hvert år, og er barnehagens sommerfest. I forkant har vi SOS-barnebyer som tema, og barna jobber iherdig med ulike formingsprosjekter. Produktene som barna lager selges til foreldrene på festen. Selve festen begynner kl. 15.00 og foreldrene får servert Mozell ved ankomst. Vi har underholdning ute og barna synger Solsikkesangen og sier Solsikkeloven. Jeg som styrer sier gjerne noen ord og så får vi besøk av en representant fra SOS-barnebyer som også gjerne sier noe. Vi selger Solsikkeboller og Solsikkekort.

Indiafest

Indiafesten arrangeres på høsten, og 3-4 uker i forkant jobber vi med India som tema. Da snakker vi om indisk mat, indisk kultur og indiske guder. Vi lager en kryddervegg der vi henger opp tøyposer fylt med forskjellig krydder som ungene kan lukte på. Vi legger stor vekt på formidling av kulturen til fadderbarnets hjemland, og engasjerte ansatte deler av sin kunnskap. I vår barnehage er det få fremmedkulturelle barn og derfor har vi fått besøk av et søskenpar fra India som har danset for oss og fortalt litt om landet sitt. Slik levendegjøres stoffet for barna.

På den store Indiafestdagen kler vi oss i indiskinspirerte klær og gevanter. Vi har felles India-samling for alle barna, mens foreldrene finner sine plasser på avdelingen. Så går vi i fargerikt opptog i mellom avdelingene og spiller på forskjellige rytmeinstrumenter og synger. Etterpå samles vi til et indisk festmåltid som foreldrene betaler for.

Tips til Solsikkebarnehager

Noen tips fra Skøyen Terrasse Barnehage til andre Solsikkebarnehager:

  • Fortell og dramatiser fra en barneby.
  • Vis med konkreter som små figurer og hus, hvordan en barneby kan se ut.
  • Bruk SOS-barnebyers nettsider aktivt. Her kan du finne spennende matoppskrifter, leker, filmer og inspirerende historier fra mange ulike land som dere kan bruke i Solsikkearbeidet.
  • Finn bilder på internett som viser typiske bygninger, folkedrakter, skriftspråk, frimerker, dyr, landskap og lignende fra landet dere har som tema.
  • Gjør ting konkret. Sist Indiafest tegnet vi blant annet opp hvor mange hamburgere en tiger måtte spise for å bli mett, og vi illustrerte forskjellen på en norsk flaggermus og en indisk flaggermus. Den er stor! Dessuten tegnet vi en pytonslange i full størrelse som vi rullet ut på gulvet. Det syntes barna var utrolig gøy! 
  • For fadderbarnehager: Lage en vegg med foto, brev, info etc om fadderbarnet som henger oppe hele året.