Gå til hovedinnhold

Møt Samith fra Sri Lanka

Samith* (10) fra Sri Lanka hadde en tøff start på livet. Moren og faren hans klarte ikke å ta godt nok vare på ham og de to yngre brødrene, og de ble derfor plassert på et barnehjem. Heldigvis hadde de en bestemor som både ville og kunne ta vare på barnebarna sine.

SOS-barnebyer på Sri Lanka stilte opp og støtte bestemoren slik at hun klarer å gi Samith og brødrene en god oppvekst. 

Både Samith og broren Dumith på ni år går på skolen, mens yngstemann Harsha går i barnehagen.

Bestemor Pushpa forteller: — Jeg er imponert over Samith! Han er skikkelig flink på skolen til tross for at han har vært igjennom en tøff tid. Da de kom til meg, var både han og brødrene triste og stille. Nå er de fulle av energi og glade.

Samith, brødrene og noen andre barn sitter på gresset. Ei jente i rosa kjole står foran dem og leser i ei bok. Foto: Pearl Sandhu
Samith og brødrene leker masse med de andre barna.

Hun er glad for all støtten familien har fått fra SOS-barnebyer.

— Under pandemien da alt var nedstengt, var det veldig bra for barnebarna mine at vi fikk oppfølging fra SOS-barnebyer. En som jobber der har mobiltelefon, noe som gjorde at Samith og Dumith kunne følge med på undervisningen ved hjelp av denne. Vi fikk også lærebøker og annet som guttene trengte, og de gikk ikke glipp av mye, avslutter hun.

Samith, Pushpa, Harsha og Dumith står sammen og bestemoren holder armene rundt gutta. Foto: Pearl Sandhu
Både Samith og broren Dumith på ni år går på skolen, mens yngstemann Harsha går i barnehagen. Her står de sammen med bestemoren sin.

*Navnene er endret av hensyn til personvernet.

Slik er det å være barn på Sri Lanka

  • Både barnehage og skole på Sri Lanka er gratis, og alle barna må gå på skolen i ni år.  
  • Fattigdommen i landet er blitt redusert over flere år, men nå opplever landet en økonomisk krise, stor prisøkning og mangel på varer.
  • De som styrer landet, er opptatt av at barn skal ha god helse og få nok og riktig mat. Men prisen på mat har økt enormt, og det er stadig flere som ikke råd til å skaffe seg mat.
  • Før var det mange barn som ikke hadde tilgang til rent vann og toalett. Det har blitt mye bedre de senere årene.
  • Barn som vokser opp på barnehjem og andre institusjoner har det ikke bra fordi de som styrer landet ikke passer på at rettighetene deres blir ivaretatt.

Kilder: Aftenposten, FN

Fakta om Sri Lanka

Verdenskart i rosa farge med en svart prikk der Sri Lanka ligger.

Hovedstad: Colombo

Språk: Singalesisk, tamil

Innbyggertall: 22,9 millioner (2020)

SOS-barnebyer startet å jobbe på Sri Lanka i 1980. Vi støtter familier slik at de klarer å ta godt vare på barna sine. Noen ganger klarer ikke familien dette. Da sørger vi for at de får en SOS-fosterfamilie som kan gi barna omsorgen de de trenger. Vi bidrar også med nødhjelp til de som er rammet av kriser og katastrofer.

Curry og ris på en turkis tallerken. Foto: SOS-barnebyer

Mat på Sri Lanka

Gulrot, bønner, poteter, rødbeter, gresskar, jackfrukt er grønnsaker som brukes mye.

Ris og curry er Sri Lankas mest spiste rett. De fleste spiser dette én eller to ganger om dagen – hver dag.

Ingredienser:
2 ss olje
3 hele kardemommekjerner, grovknuste
1 kanelstang
2 ss hakket hvitløk
1 toppet ss hakket frisk ingefær
1 ½ - 2 ts tørket chilipulver
1 -1 ½ ts karri
Ca. 1 kg kylling, lår og filet (lår delt i to og bryst delt i 2-3 biter)
½ dl kyllingkraft
1 løk i tynne skiver/båter
Ca. 1 cm knust sitrongress
1-2 curry blader (kan sløyfes)
2 ss soyasaus
 ½ - 2 dl kokosmelk (ikke "light"-varianten)
Saft av 1 -2 lime, finrevet skall av 1 lime (kun det grønne)

Fremgangsmåte:
Varm oljen i en panne. Tilsett kardemomme, kanelstang, hakket hvitløk og ingefær. Bland godt sammen. Senk temperaturen til lav, slik at hvitløk og krydder ikke brenner seg.Tilsett chili- og currypulver. Bland sammen.

Legg kylling i grove biter i krydderblandingen, tilsett kyllingkraft og vend kyllingbitene slik at de blir godt "innsmurt" med krydderblandingen. Legg på lokk og la trekke ved svak varme i ca. 30 min.
Tilsett finsnittet løk, knust sitrongress, curryblader og soyasaus. Vend lett om, legg på lokk, og la trekke ved svak varme til kyllingen er mør.

Tilsett kokosmelk, kok opp og la trekke uten lokk til "sausen" blir kremet. Smak til med saft av lime og evt. litt salt. Dryss over rikelig med frisk koriander ved servering.
Server med ris og papadum, og evt. salat.