Gå til hovedinnhold

Møt Andre fra Haiti

Andre* var seks år da han kom til en SOS-familie i Haiti. Bestemoren, som han bodde hos, hadde åtte andre barn som hun hadde omsorgen for, og hun klarte ikke å ta godt vare på ham. Han fikk ikke nok mat, ikke starte på skolen og var en utrygg liten gutt.

bilde

Selv om Andre ikke hadde det så bra hos bestemoren, var det veldig vanskelig å komme til en ny familie og venne seg til at alt var annerledes.

Den nye mammaen hans, Manouchka, forteller:

– Andre var vant til at det manglet mat og var ofte veldig sulten. Da han kom til oss, skjønte han ikke at det var nok til alle, så han la til side både kjøtt og godteri. Han våknet også mitt på natten for å lete etter mat på kjøkkenet. Nå har han skjønt at hos oss slipper han å være sulten og koser seg med maten.

Andre har fått mange nye søsken. Her er hele den nye familien hans utenfor huset der de bor.

Nå er Andre ni år og går i andre klasse. Lærerne sier at han er kjempeflink på skolen og lærer veldig fort. Han elsker fotball og spiller ofte med de andre barna som bor i SOS-familien. De nye søsknene hans synes det er skikkelig gøy å leke med Andre, fordi han tuller og tøyser så mye.

Han vil også gjerne hjelpe til hjemme.

bilde

Fakta om Haiti

Antall innbyggere: 10,5 millioner

Språk: Haitisk kreol og fransk

Hovedstad: Port-au-Prince

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Vi styrker familier som risikerer å bli splittet, og tilbyr et nytt hjem for barn som har mistet omsorg.  Vi samarbeider med myndigheter for å fremme og forbedre barns rettigheter.

Hvordan er det å være barn i Haiti?

  • Haiti er ett av verdens fattigste land og 59 prosent lever under fattigdomsgrensen. Uten hjelp fra land som Norge, ville det ha blitt enda verre for mange barn som lever der.
  • Nesten halvparten av alle menneskene som bor i landet er underernærte. Det vil si at de ikke får nok mat.
  • Selv om myndighetene sier at det skal være gratis skole, er det mange som ikke går på skolen allikevel. Det er ikke er nok plasser til alle på de offentlige skolene, og de ikke har råd til å gå på privat skole. Blant de som er over 15 år kan kun seks av ti lese og skrive.
  • Mange barn jobber i stedet for å gå på skolen, for å tjene penger til familien sin. Det er egentlig forbudt å jobbe for barn under 16 år, men mange gjør det allikevel. I tillegg er husarbeid lov for barn over 12 år, slik at mange barn jobber som hushjelp hos familier som har mye penger.
  • Veldig mange barn har mistet foreldrene sine på grunn av sykdommen hiv/aids, og har ingen som kan ta vare på dem.
  • Landet er svært utsatt for orkaner, flom, oversvømmelser og jordskred, som fører til store ødeleggelser og gjør situasjonen for barna som bor der enda vanskeligere.

Kilde: FN-sambandet/Store norske leksikon/Fri fagbevegelse

*Navnet er endret av hensyn til personvernet.