Mulighet til å følge drømmen

Bilali drømte om å bli mekaniker, men han hadde strøket på grunnskoleeksamen. Ingen hadde tro på at han skulle klare yrkesfag og det var heller ingen penger til skolegang. Da familien hans ble med i SOS-familieprogrammet ble drømmen om å bli mekaniker en mulighet.

Da Bilalis far en morgen brått reiste sin vei og forlot dem, satt Bilalis mor Tatu igjen med forsørgeransvar for seks barn –og ingen inntekt.

Ingen skolegang

Bilali, som likte å plukke opp gamle batterier, ledninger og metallbiter ønsket seg mest av alt en mekanisk utdanning. Men han hadde strøket på grunnskoleeksamen, og det var heller ikke penger til at noen av barna kunne gå på skole.

Bilalis hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Selv om kompisene sier det er "kvinnfolkarbeid".

Mor får stabil inntekt

Tatu hadde ingen mulighet til å forsørge familien på egen hånd, og ble med i SOS-familieprogrammet. Der fikk hun blant annet opplæring i søm og brodering, og enkel forretningsdrift. Hun startet opp en liten bedrift, og hadde etter hvert høy og stabil nok inntekt til at hun kunne dekke barnas grunnleggende behov.

Ga ikke opp

Bilali ga ikke opp drømmen om en yrkesfaglig utdanning.

- Jeg visste at jeg ikke var dum, selv om jeg hadde strøket på eksamen. Og de som ikke er så gode i akademiske fag, kan være flinke til andre ting. Jeg forklarte hvor interessert jeg var i alt som handlet om mekanikk og ba om mulighet til å gå begynne på yrkesopplæring. Til slutt lot de meg få en sjanse, sier Bilali med et smil.

 

Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer til meg for å få fikset småting. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer for å få fikset småting.

Familieprogrammet gir muligheter

Bilali oppmuntrer også sine yngre søsken til å satse på skolearbeidet. Men om de ikke er så skoleflinke, har Bilali også tydelig vist at det finnes andre muligheter. Tatu kan også takke yrkesopplæringen for at hun nå kan forsørge familien. - Livet mitt ble drastisk endret da vi ble med i familieprogrammet. Jeg kan sørge for næringsrik mat til barna, at de får skolegang og helsehjelp hvis de blir syke. Det føles bra, avslutter Tatu.