Gå til hovedinnhold

Slik var reisen ut av fattigdom

Få ting lå til rette for at Bilali skulle lykkes. Så ble familien med i et SOS-program.

08. november 2019

Da Bilalis far brått reiste sin vei og forlot dem, satt hans mor Tatu igjen med forsørgeransvar for seks barn – helt uten inntekt. Mest av alt ønsker Bilali seg en mekanisk utdanning, men han hadde tidligere strøket på grunnskoleeksamen, og det var ikke penger til at noen av barna kunne gå på skole.

Mor får stabil inntekt

Moren Tatu klarte ikke å forsørge familien på egen hånd, og fikk mulighet til å bli med i SOS-familieprogrammet. Der fikk hun blant annet opplæring i søm og brodering, og enkel forretningsdrift. Hun startet opp en liten bedrift, og fikk etter hvert en stabil inntekt slik at hun kunne dekke barnas grunnleggende behov.

Bilalis hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Selv om kompisene sier det er "kvinnfolkarbeid".

Ga ikke opp

Bilali ga ikke opp drømmen om en yrkesfaglig utdanning. 

– Jeg visste at jeg ikke var dum, selv om jeg hadde strøket på eksamen. Og de som ikke er så gode i akademiske fag, kan være flinke til andre ting. Jeg forklarte hvor interessert jeg var i alt som handlet om mekanikk og ba om å få begynne på yrkesopplæring. Til slutt lot de meg få en sjanse, sier Bilali med et smil.

Familieprogrammet gir muligheter

Hans mor Tatu kan også takke sin egen yrkesopplæring for at hun nå kan forsørge familien.

– Livet mitt ble drastisk endret da vi ble med i familieprogrammet. Jeg kan sørge for næringsrik mat til barna, at de får skolegang og helsehjelp hvis de blir syke. Det føles bra, sier hun. 

Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer til meg for å få fikset småting. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer for å få fikset småting.

Det er så lite som skal til!

Med støtte og god omsorg får barn som Bilali muligheten til å følge sine drømmer og bli ressurssterke voksne som bidrar i samfunnet. Vi kan alle bidra ved å legge til rette for at barn får utløst sitt potensial. Både som gode forbilder og ved å støtte barn som trenger litt hjelp på veien.