Gå til hovedinnhold

Møt Marcia

Etiopia

Marcia (3) bor i Etiopia, sammen med fosterforeldre. De er med i SOS-barnebyers familieprogram, som støtter familier, slik som hennes.

19. mai 2022

bilde

Maza og ektemannen Abebe tok imot Marcia etter at hun var blitt overlatt til seg selv.

I en av Etiopias største byer, Jimma, skjer det dessverre ofte. Mange babyer blir etterlatt på sykehus av mødrene sine. De er som oftest unge jenter som ikke vet hvordan de skal ta vare på en baby og klare seg.

bilde

Hos mamma Maza og pappa Abebe, som har en datter med spesielle behov fra før, var hun veldig ønsket.

– Jeg elsker barn. Vi ønsket et barn til, særlig med tanke på at datteren vår skulle få en søster eller bror, forteller Maza.

Det beste Marcia vet om, er å leke og spille puslespill, det gjør de ofte sammen. Nå om dagen prøver de å finne ut av reglene på Scrabble-brettspill.

bilde

Nå får Marcia en trygg og omsorgsfull hverdag fylt med kjærlighet. Pappaen Abebe gir Marcia en god klem og forteller at den lille jenta blomstrer.

–  Jeg er veldig glad for å se at hun har hatt godt av omsorgen vår.

 

Hvordan er det å være barn i Etiopia?

  • De fleste barna har tilgang til grunnskole, men kvaliteten i undervisningen er lav og mange barn faller ut av skolen. Over 3 millioner barn har ikke tilgang til skole.
  • Grunnet koronapandemien har skoler vært stengt i perioder, og mange barn mistet skolegangen fordi de har manglet nødvendig utstyr til å følge undervisningen hjemmefra. 
  • 27 prosent av barna i alderen 5-14 år er involvert i barnearbeid. Det er ille fordi det går ut over skolegang og helse. I Etiopia er arbeid for barn under 14 år forbudt, og skolegang er obligatorisk. Men det er vanskelig å opprettholde dette i et land preget av enorm fattigdom og der familier trenger all den arbeidskraften de kan få.
  • Mange jenter i Etiopia giftes bort mens de ennå er barn. Barneekteskap har store konsekvenser for jentene, fordi mange blir gravide altfor unge og dropper derfor ut av skolen. og en av konsekvensen er at de dropper ut av skolen.
  • 30 prosent av familier med barn lever under fattigdomsgrensen.
  • Tørke, flom og mangel på rent drikkevann rammer millioner av barn i Etiopia.
  • Etter at konflikten startet i Tigray i Nord-Etiopia for to siden har det blitt vanskeligere å være barn der. Tusenvis av hjem og skoler har blitt ødelagt, og mange barn sulter. Flere hundre tusen mennesker er drevet på flukt etter at konflikten brøt ut.

Kilde: WHO og Unicef