Gå til hovedinnhold

Mati måtte bære lillebroren hele veien på flukt

 

Mati (9) er en av flere millioner som har måttet flykte fra Venezuela for å overleve. Hun har to yngre søsken på fem og tre år. Den yngste broren bar hun på skuldrene sine, i over 60 timer på flukt til nabolandet Colombia.

Flyktningkrisen i Venezuela er den største humanitære krisen på det amerikanske kontinentet. Situasjonen i Venezuela er ekstrem og blir stadig verre. Mange sulter og helsehjelp er vanskelig. Økonomien har brutt sammen og ført til arbeidsledighet, fattigdom og økende kriminalitet.

For de aller fleste flyktningene venter et nesten like vanskelig liv i Colombia: Uten inntekter, uten beskyttelse, uten en framtid.

Flyktet for å overleve

Matis familie måtte flykte. De to yngste barna på fem og tre år, var så syke av underernæring at de ikke hadde annet valg enn å legge ut på den milelange ferden mot grensen. Livet til de yngste barna sto på spill.   

- Vi hadde ikke penger til bussbilletter. Jeg bar lillebroren min på skuldre, en sekk på ryggen og hadde bagger i hendene. Jeg var så sliten, forteller Mati. 

Flukten gikk over høyfjellsletta i retning Colombia. Den er seig og tung, og strekker seg en kilometer høyere enn Galdhøpiggen. Det tok rundt 50 timer å komme seg til grensen. Og da gjensto det enda 13 timer før de nådde den nærmerste byen. Der ventet faren som hadde dratt i forveien. 

Mati og hennes familie er blant dem som ikke hadde annet valg enn å flykte for å overleve.  Foto: Kaia Means
Mati og hennes familie er blant dem som ikke hadde annet valg enn å flykte for å overleve.  

Stor påkjenning

Før flyktningkrisen levde familien et vanlig middelklasseliv. Både mor og far jobbet, og familien klarte seg bra. Som flyktninger ble situasjonen annerledes, og fremtiden svært usikker. Påkjenningen av omveltningen merkes godt på kroppen.

Mati og familien er nå en del av SOS-barnebyers familieprogram, som støtter familier i sårbare situasjoner. De blir alle fulgt opp av psykolog, pedagog og en sosialarbeider med tilrettelagt hjelp og støtte.   

Tilgang på nok og næringsrik mat har bedret helsen til de to yngste barna, som nå er friske igjen. SOS-barnebyer jobber for å få Mati og storesøsteren på 16 år inn på skole, men på grunn av den store pågangen av flyktninger tar det tid. Klasserommene er rett og slett fulle. Lillebror på tre var heldig og fikk barnehageplass. 

Tusenvis av barn på flukt trenger din hjelp 

Daglig krysser flere tusen barn over grensen til Colombia. Barna er i en svært sårbar situasjon og står overfor en stor risiko. Ingen har oversikt over hvor mange barn som er separert fra familien sin. Det finnes ingen systemer på plass for å ivareta barn som er på flukt alene.

Det er estimert at 320 000 venezuelanske barn står i fare for å bli utnyttet.

Aldri har heller så mange mennesker vært på flukt i verden. Mer enn 100 millioner mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmet sitt, på grunn av krig, konflikt, vanstyre, naturkatastrofer eller klimaendringer. Barn på flukt får en barndom i Ingenbarnsland, fratatt muligheten til skolegang, et trygt hjem og en forutsigbar fremtid.

Disse barna trenger mer enn bare husly, mat og et håp om at verden en dag ser helt annerledes ut. De trenger tiltak som holder familien samlet, sikrer at de er beskyttet mot vold og utnyttelse, og sørger for at de voksne er i stand til å gi barna god omsorg.

Vil du være en døråpner for et liv som er satt på vent?

Bli fast giver i SOS-barnebyer:

Som fast giver for SOS-barnebyer bidrar du med en månedlig gave for at ingen barn skal være alene. Din gave bidrar på mange fronter og der behovet er størst: 

  • Din støtte gjør at vi kan hjelpe barn på flukt
  • Din støtte kan gi barn som trenger det en ny familie 
  • Din støtte kan gi barn omsorg
  • Din støtte kan styrke familier slik at de kan ta vare på egne barn
  • Din støtte gjør at vi kan jobbe for barns rettigheter