Gå til hovedinnhold

Mati bar lillebroren i over 60 timer på flukt

Mati (9) var en av flere millioner som har måttet flykte fra Venezuela for å overleve. Hun har to yngre søsken på fem og tre år. Den yngste broren bar hun på skuldrene i over 60 timer på flukt.

Flyktningkrisen i Venezuela er den største humanitære krisen på det amerikanske kontinentet. Situasjonen i Venezuela er ekstrem og blir stadig verre. Maten har tatt slut tog helsehjep er vanskelig. Økonomien har brutt sammen og har ført til arbeidsledighet, fattigdom og økende kriminalitet.

Flyktet for å overleve

Mati har to yngre søsken på fem og tre år. De ble så syke av underernæring at familien ikke hadde annet valg enn å starte på den milelange ferden mot grensen. Livet til de yngste barna sto med andre ord på spill.

Flukten gikk over høyfjellsletta retning Colombia. Høyfjellsletta er seig og tung, og den strekker seg en kilometer høyere enn Galdhøpiggen. Det tok rundt 50 timer å komme seg til grensen. Men det stoppet ikke der. Da de hadde nådd grensen til Colombia, gjensto det enda 13 timer før de kom frem til den nærmeste colombianske byen. Der ventet faren som hadde dratt i forveien.

«Vi hadde ikke penger til bussbilletter. Jeg bar lillebroren min på skuldrene, en sekk på ryggen og hadde bagger i hendene. Jeg var så trøtt.»

Mati (9)

Stor påkjenning

Før flyktningkrisen levde familien et liv i middelklassen. Mor og far hadde begge jobber, og de klarte seg. Påkjenningene etter omveltningen merkes godt på kroppen. De er nå en del av SOS-barnebyer sitt familieprogram
som støtter familier i sårbare situasjoner. De blir alle fulgt opp av SOS-barnebyer med tilrettelagt hjelp og støtte fra psykolog, pedagog og en sosialarbeider.

Mati og familien har fått tilgang på vann og mat, og de yngste barna har blitt friske. SOS-barnebyer har jobbet for å få Mati og storesøsteren på 16 år inn på skole, men på grunn av den store pågangen av flyktninger til Colombia, tar det tid. Klasserommene er fulle. Lillebror på tre var heldig og fikk barnehageplass.

Tusenvis av barn på flukt

Daglig krysser flere tusen barn over grensen til Colombia. Barna er svært sårbare og står overfor en stor risiko. Ingen har oversikt over hvor mange barn som er separert fra familien sin. I tillegg finnes det ingen systemer på plass for å ivareta barn som er på flukt alene. Det er estimert at 320.000 venezuelanske barn står i fare for å bli utnyttet.

Disse barna trenger mer enn bare husly, mat og et håp om at verden en dag ser helt annerledes ut. De trenger tiltak som holder familien samlet, sikrer at de er beskyttet mot vold og utnyttelse, og sørger for at de voksne er i stand til å gi barna god omsorg.

Vi trenger din hjelp!

Barn som Mati trenger mer enn bare husly, mat og håp om at verden en dag ser helt annerledes ut. De trenger tiltak som holder familien samlet, sikrer at de er beskyttet mot vold og utnyttelse, og sørger for at de voksne er i stand til å gi barna god omsorg.

Gi et bidrag nå – sammen kan vi skape små endringer som gjør enorm forskjell for alle de barna som akutt trenger vår innsats og hjelp.

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon