Gå til hovedinnhold

Gir tilbake til lokalsamfunnet

Tvillingene Alinafe og Sopani vokste opp i en SOS-familie i barnebyen Mzuzu i Malawi. Nå er de tilbake i lokalsamfunnet de kom fra og har startet en barnehage.

Alinafe og Sopani kom til SOS-barnebyen i 2002 da de var åtte år gamle. Jentene er eneggede tvillinger, men drømmene og ambisjonene deres har vært forskjellige. Alinase har alltid ønsket å starte en liten bedrift, ha stabil inntekt og ansette andre unge mennesker. Sopani hadde lyst til å bli en kvalifisert og erfaren sosialarbeider, og hjelpe de som er sårbare. Til tross for forskjellige mål har de hatt en ting felles: lidenskapen og drømmen om å hjelpe folk.

Nå har begge jentene fått en solid utdannelse: Sopani har diplom i sosialarbeid og Alinafe i hotell og catering. Og jentene har flyttet tilbake til Zomba, en by i sørlige Malawi. Alinafe fikk hotelljobb og Sopani jobbet for Action Hope, en humanitær organisasjon.

Godt pedagogisk tilbud

Alinafe la fort merke til at det var mange små barn i lokalsamfunnet som bare hang rundt og ikke hadde noe sted å være mens foreldre var på jobb. Hun kom på ideen om å etablere en barnehage.

- Jeg la merke til at det ikke var noen dagsentre eller barnehager som tok vare på barn mellom to og fem år. Barn som blir overlatt til seg selv og bare henger rundt går glipp av viktig stimulering og utviklingspotensiale i de avgjørende årene i tidlig barndom.

Tvillingene Alinafe og Sopani vokste opp i en SOS-barneby i Malawi. Nå har de startet en barnehage.
Tvillingene Alinafe og Sopani vokste opp i en SOS-barneby i Malawi. Nå har de startet en barnehage.

Investerte sparepengene

Alinafe overbeviste søsteren Sopani, som er kvalifisert sosialarbeider, om å bli med i sin nye virksomhet. Tvillingene investerte noen av sine sparepengene som de har fått fra fadderne deres i barnehagen. Det går nå 40 barn i barnehagen og de har ansatt syv personer. 

Alinafe har et mål at barna som kommer til barnehagen skal kunne lære å lese og skrive, snakke engelsk og utvikle interesse for skolen i ung alder. Hun ser frem til dagen foreldre fra området har større forståelse for viktighetene av å investere i barnas utdanning.

Flere prosjekter

Alinafe er en ambisiøs ung dame som har store planer om å utvide prosjektet og inkludere grunnskolebarn til 11-årsalderen. – Det er mange som mangler motivasjon til å gå på skole, sier hun. Hun er også i gang med å ta mastergrad i tidlig barndomsutvikling. I tillegg har de to jentene åpnet en frisørsalong med to ansatte.

Lek i barnehagen til tvillingene Alinafe og Sopani, som vokste opp i SOS-barnebyen i Mzuzu, Malawi.

Det går nå 40 barn i barnehagen til Alinafe og Sopani, og de har ansatt syv personer.