Gå til hovedinnhold

Fremtiden ser lys ut for Nayres familie

Ventanilla Pachacutec ligger i Callao i nordlige Peru. Familiene som bor her møter mange utfordringer i hverdagen, noe som påvirker barnas velferd.

7% av barn under fem år i Callao er underernærte og over 30% lider av blodmangel. I tillegg er familievold, barnemishandling, narkotikamisbruk og gjengmiljø konstante trusler mot barns rettigheter.

Som følge av dette, bestemte SOS-barnebyer i Peru seg for å åpne dets sjette samfunnssenter i området i 2016.

- Et av kriteriene for å gripe inn i et lokalsamfunn er at det finnes sårbare områder med fattigdom eller ekstrem fattigdom, og at familiene som deltar i våre programmer kommer fra økonomisk sårbare bakgrunner og ikke har mulighet til å forbedre sine leveforhold. Tar man hensyn til disse kriteriene kan så å si alle familiene i Ventanilla Pachacutec bli med familieprogrammet, forklarer koordinator Maria Nuñez. 

Nayre, Dilmar og de to barna sine i Callao, Peru. Foto: Alejandra Kaiser
Nayre, Dilmar og de to barna sine i Callao, Peru. Foto: Alejandra Kaiser

Helsehjelp til datteren

Nayre* (27) ble med i familieprogrammet i 2017. Hun er gift med Dilmar (39) og er mor til to barn, Angel (4) og Marite (20 måneder). Familien ble tatt med i programmet som følge av deres lave inntekt. I tillegg lider minstejenta av mikrokefali, en tilstand der hjernen utvikler seg unormalt, som fører til nedsatt hjernefunksjon og gjerne nedsatt allmenn helsetilstand. Familien har ikke råd til behandlingen Marite trenger.

SOS-barnebyers familieprogram støtter familien med tomografiundersøkelser, fysioterapi og vitamintilskudd til barna.

- Datteren min fikk helsehjelp, og sønnen min ble også tatt vare på i form av blant annet tannpleie. I tillegg lærte vi om maten barna trenger og fikk hjelp til å lage næringsrike matpakker, forteller Nayre.

Samfunnsengasjert mor

Tross utfordringene hun møter i hverdagen, er den unge moren med i en familiekomite og ønsker å være med å lede samfunnssenteret. Hun har også tatt kurs om samfunnsutvikling og hjelper til med helsekampanjer rettet mot familier i lokalområdet.

Mer enn noe annet, ønsker Nayre det beste for sine barn.

- Jeg håper datteren min snart kan lære å gå og snakke. Jeg vil at hun skal være et sunt og lykkelig barn.

Ser positivt på fremtiden

Nayre håper også å komme i arbeid, slik at hun og mannen kan gi barna et ordentlig hjem å vokse opp i. Livene deres er ikke frie for utfordringer helt enda, men hun ser positivt på fremtiden.

- Barnas oppvekstsvilkår har endret seg. Selv er jeg nå mer bevisst på deres rettigheter og velferd.

*Navnene er endret av hensyn til personvern.