Gå til hovedinnhold

Fire år og sulten

Elvira er trist. Hun spiser kun ett måltid om dagen. Det er alt foreldrene har råd til.

Pandemien har ført til at de mest sårbare og utsatte familiene har blitt enda mer utsatt. Møtt med en ny virkelighet og eksistensielle problemer, handler hverdagen ofte kun om å overleve. 

– Elvira er sulten, men hun later som om hun ikke er det. Hun prøver å være sterk, forteller moren før hun begynner å gråte. 

Hjemmet til Elvira og familien hennes ser ikke så ille ut ved første øyekast. Dette er før moren til Elvira, Sanela, tar oss med videre ned til kjelleren der de faktisk bor. Det verste synet er toalettet under trappen og kjøkkenet med kabler hengende ned fra taket. 

– Hjemmet vårt var verre før, forklarer Sanela. Før hadde vi ikke vegger eller gulv.

Når vi spør henne om det uferdige kjøkkenet og tilstanden til toalettet under trappen, blir hun stille. Den unge moren klarer ikke å få frem flere ord uten å bryte ut i gråt igjen.

Slik påvirker pandemien de mest utsatte

Før pandemien var det et lite lysglimt med håp for familien. De hadde nettopp blitt med i familieprogrammet til SOS-barnebyer der de fikk nødvendig hjelp, både i form av samtaler med psykolog, i tillegg til at de mest grunnleggende basisbehov ble dekket økonomisk. 

Zamir, faren i familien, hadde jobb og barna gikk i barnehage og på skole. Så kom pandemien og alt brøt sammen. Skoler og barnehager stengte, og Zamir var en av 12 000 mennesker i Makedonia som mistet jobben sin i løpet av de første tre månedene som følge av Covid-19. Familien gikk inn i krisemodus og de var nære ved å miste den lille nyfødte gutten sin. 

Den lille nyfødte gutten ligger godt inntullet i et rødt pledd.

Liv eller død

Som følge av et ekstremt stress, grunnet familiens livssituasjon, sluttet kroppen til Sanela å produsere brystmelk. Desperat begynte hun å mate babyen med pasteurisert vitaminmelk, som resulterte i at han ble alvorlig syk. Med hjelp fra SOS-barnebyer fikk de morsmelkerstatning, dette reddet livet hans. 

De glemte familiene

Etter at pandemien brøt ut har det nærmest blitt umulig for Zamir, faren til Elvira, å finne jobb. Familien har derfor ingen inntekt. Med to små barn og en nyfødt baby er det en ekstremt utfordrende situasjon. Uten inntekt har de kun råd til ett måltid om dagen som Sanela steller i stand på ettermiddagen.   

Stresset, mangel på inntekt og mat har økt risikoen for at foreldre mister kapasiteten til å være nettopp det de skal være – trygge foreldre. Som følge av dette er det dessverre alt for mange barn som ikke får den omsorgen de sårt har behov for, den kjærligheten og leken alle barn har rett til.

Sammen bidrar vi til et bedre liv for mange, sammen skaper vi små endringer som kan bety enorm forskjell for de som trenger det mest.