Gå til hovedinnhold

Brettkjøreren som bryr seg

– Å være god i noe sier bare litt om hvem du er. Det har alltid vært viktig for meg å lykkes, men samtidig har jeg hele tiden vært opptatt av å bry meg om andre. Jeg har lært av mamma, sier verdensmester i snowboard og SOS-fadder Andreas Ygre Wiig (34).

Familien Andreas Ygre Wiig har hatt flere fadderskap, og slikt smitter. Han har vært fadder i 13 år og har fire fadderskap i SOS-barnebyer i Palestina, Hviterussland, Bolivia og Venezuela.  

– Jeg synes det er veldig spennende å følge utviklingen til ungene. Pengene går til noe konstruktivt, man følger med fra år til år, og ser at de får en utdannelse og et godt liv.

Andreas Ygre Wiig

Familien min er viktigst

Konkurransekarrieren er lagt på hylla, og nå formidler den tidligere verdensmesteren i snowboard frikjøringsinspirasjon til så mange som mulig gjennom stadig nye filmproduksjoner. Suksess med kleskolleksjoner og sponsorer gjør det mulig for Andreas å bruke tiden på det han liker best, å kjøre utfor de bratteste fjellsider med et brett under bena.  Han vet han er privilegert, men gjennom hele oppveksten har han også blitt fortalt hvor viktig det er å bry seg om andre. Og da gjør man som mamma sier.

– Jeg har hatt en utrolig trygg og fin barndom, og egentlig alle muligheter til å lykkes. Det har blitt prentet inn hjemme, at jeg må bruke statusen min på ting som ikke bare gagner meg.

Andreas er MOT-ambassadør, har fire fadderskap i SOS-barnebyer og stilt opp for Redd Barna: - Jeg har alltid trodd på SOS-barnebyer og den muligheten de gir ungene. Jeg synes det er fint å vite etter å ha fulgt et barn over en lang periode, at jeg har bidratt til et menneske som har fått muligheter.

Andreas Ygre Wiig, har vært SOS-fadder i mange år. Foto: TV3

Beviste egen viljestyrke

Andreas ville tidlig bli best i snowboard. Det ønsket kom fra ham selv, og krevde at han selv la til rette for å få trent. Etter skolen var det først lekser, så var det buss og tog og klesskift før han kunne nyte timene i Kirkerudbakken i Bærum. I tillegg laget han egen hjemmebane.

– Vi bodde i rekkehus og hadde ikke plass til trampoline. Da jeg var 13 år rigget jeg en selv i nabolaget. Den hadde utelys, slik at vi kunne hoppe og trikse om kveldene også.

Etterhvert begynte Andreas å vinne penger i snowboardkonkurranser, og etter videregående meldte han seg for et vikarbyrå for å tjene egne penger til å drive med idretten sin. Det ble spart til USA-tur, og ved en liten tilfeldighet ble han oppdaget i Mammoth Lakes i California. Han kjørte rett og slett på filmeren Nathan Yant som filmet for Mack Dawg Productions, datidens største produksjonsselskap innen snowboardfilmer. Resten er historie.

I dag tar han fortsatt turene over Atlanterhavet for å gjøre det han er aller mest glad i. Og selv om konkurransekarrieren er over, er det på ingen måte slutt på ekstremskikjøringen.

– Jeg er nok mest lik mamma. Hun er en varm, snill og litt bekymret dame, sier Andreas.

Den bekymrede Andreas ser vi i hvert fall ikke noe til, så lenge han har brett på bena.

Andreas Ygre Wiig

  • Fra Asker.
  • Tre X-games gull i snowboard.
  • Fadder siden 2002, fire fadderskap.
  • Aktuell: Deltar i TV 3s adventsprogram «Hjem til jul» søndag 20. desember.
  • Beste egenskap: Viljestyrken.
  • Motto: Bry meg om andre. Uansett.
  • Forbilde: Mamma (som har åtte fadderskap).