Gå til hovedinnhold

24 timer i Peru

Møt Ana

Møt Ana* (13 ) som bor i Juliaca, Peru sammen med moren Sonia og lillebroren Tomas (4). De er med i SOS-barnebyers familieprogram, for familier som er i en vanskelig situasjon. Bli med på en dag i hennes liv.

13. august 2020

Tekst og foto: Alejandra Kaiser

Ana er en morgenfugl og tidlig oppe. Moren har allerede dratt på jobb og Ana skal passe på lillebroren og hjelpe til i huset.
Selv om det er sommer, er det kaldt i Juliaca – Ana har sovet med lue og fem tepper.

Kl 6.00 Ana er en morgenfugl og tidlig oppe. Moren har allerede dratt på jobb og Ana skal passe på lillebroren og hjelpe til i huset.

Selv om det er sommer, er det kaldt i Juliaca – Ana har sovet med lue og fem tepper. 

Mens Tomas gjør seg klar, lager Ana frokost.

Kl 7.00 Mens Tomas gjør seg klar, lager Ana frokost.

Ana og Tomas spiser frokost sammen.

Kl 7.30 Ana og Tomas spiser frokost sammen. Lillebroren har hatt anemi, og Ana passer derfor på at han spiser næringsrikt mat.  

Til frokost er det quinoa og kiwicha, frø som er stappfulle av næringsstoffer, med melk og hvetekjeks.

Moren er på vei hjem fra markedet og barna går for å møte henne. Sommer i Juliaca betyr regntid og de gjørmete veiene gjør det vanskelig å flytte på vognen. Men sammen klarer Ana og Sonia å få varene hjem igjen. Vanligvis ville barna vært med på markedet for å hjelpe til, men på grunn av korona må de være hjemme

Kl 12.00 Moren er på vei hjem fra markedet og barna går for å møte henne. Sommer i Juliaca betyr regntid og de gjørmete veiene gjør det vanskelig å flytte på vognen. Men sammen klarer Ana og Sonia å få varene hjem igjen. Vanligvis ville barna vært med på markedet for å hjelpe til, men på grunn av korona må de være hjemme

God håndhygiene er viktig. Ana skal hjelpe moren med å lage lunsj.

Kl 12.30 God håndhygiene er viktig. Ana skal hjelpe moren med å lage lunsj.

Mens barna venter på at maten blir klar, leker de med kattungene. – Vi vil gjerne beholde dem, men mamma sier at de må få et nytt hjem etter hvert, forteller Ana.

 

Kl 13.30  Mens barna venter på at maten blir klar, leker de med kattungene.

– Vi vil gjerne beholde dem, men mamma sier at de må få et nytt hjem etter hvert, forteller Ana.

 

Etter maten hviler moren og lillebroren. Ana slapper av og gjør lekser. Hun går i 7.trinn, men på grunn av korona er skolen stengt. De har ikke internett og derfor må hun følge med på TV der hun får en halvtimes undervisning. Ana synes det er vanskelig å følge mattetimer på TV uten mulighet til å spørre læreren om hjelp.

Kl 15.00 Etter maten hviler moren og lillebroren. Ana slapper av og gjør lekser.

Hun går i 7.trinn, men på grunn av korona er skolen stengt. De har ikke internett og derfor må hun følge med på TV der hun får en halvtimes undervisning. Ana synes det er vanskelig å følge mattetimer på TV uten mulighet til å spørre læreren om hjelp.

Tid for kveldskos! Det er småsnacks og tv-titting på senga til mamma. Alle elsker å se på film og tegneserier.

Kl 18.00 Tid for kveldskos! Det er småsnacks og tv-titting på senga til mamma. Alle elsker å se på film og tegneserier.

*Navnet er endret av hensyn til personvernet.

Fakta om Peru

Antall innbyggere: 29 millioner

Språk: Spansk, quechua og aymara

Hovedstad: Lima

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Familier i vanskelig situasjon får støtte gjennom familieprogram i lokalmiljøet. Barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.