Gå til hovedinnhold

24 timer i flyktningleir i Irak

Møt Rosa

Bli med Rosa (11) en dag i flyktningleiren i Dohuk i Irak. For fire år siden måtte familien flykte da IS angrep hjembyen i Nord- Irak. Livet i flyktningleiren er utfordrende. Derfor er det ekstra viktig at Rosa kan leke, gå på skole og ha det fint med venner. 

Tekst: Salma Inani, foto: Ari Jalal

Rosa_Hovedbilde

Kl 08.00 Teltene står tett i tett i Dohuk-leiren, som våkner til liv.

0800-Flyktningleir

Kl. 09.00 Rosa bruker formiddagen til å lese og gjøre lekser. Rosa sitt favorittfag er matematikk.

0900

Kl. 10.45 Det er et stykke å gå til skolen. Rosa gleder seg til å møte bestevennen sin, Suhayala, på skoleveien. De er like gamle og går i samme klasse.

1045-Rosa-og-bestevenn

Kl 13.00 Skoledagen er ferdig. Den varer kun i to timer, fordi det bare er én skole i leiren for 5943 barn og det undervises i skift. Rosa går hjem for å spise lunsj.

1300-På-vei-hjem

Kl. 15.00 Noen ganger har Rosa så mange lekser at hun må jobbe med skolefagene også på ettermiddagen. Men som oftest blir det tid til å slappe av, leke eller skravle med en god venn.

1500

Kl. 16.00 Barn er først og fremst barn, også i en flyktningleir, og lek er noe av det beste Rosa vet om. Å hoppe med hoppetau, eller leke stolleken får Rosa til å glemme det som er vanskelig i hverdagen.

1600

Kl. 17.00 Rosa er ofte på trygghetssonen for barn, som SOS-barnebyer driver. Det er et sted hvor barn kan leke, lære og være med på aktiviteter i trygge omgivelser. – Da barna flyktet hjemmefra, måtte de også forlate vennene sine. Her får de muligheten til å finne nye venner, sier Kareem Salem fra SOS-barnebyer.

1700

Kl. 18.00 På kveldstid leker barna gjerne utenfor teltene.

1900-Lek-ute

Kl. 20.00 Før leggetid er det deilig å drømme litt. Rosa har gått i terapi på grunn krigsmarerittene og har lært seg teknikker som hun kan bruke når hun blir overveldet av traumatiske følelser. Nå klarer hun å bytte forferdelige bilder i hodet med bilder av fine øyeblikk.

Rosa,-kveld

- Når jeg tenker på noe skummelt, lukker jeg øynene mine og tenker på det øyeblikket vi kom fram til flyktningleiren og jeg møtte faren min igjen!

Rosa

 Irak

Fakta om Irak

Antall innbyggere: 29 millioner

Språk: arabisk, kurdisk

Hovedstad: Bagdad

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge gjennom nødhjelpsprogram i Nord-Irak. Etablering av trygghetssoner for barn er en sentral del av SOS-barnebyers nødhjelpsinnsats.