Gå til hovedinnhold

Noah har fremtiden på vent

Noah er tre måneder. Mammaen hans gjør alt hun kan for at de skal overleve.

Foto: Paal Audestad

- Livet er vanskelig, sier Babette (18). 

Hun holder den tre måneder gamle babyen inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Hun og Noah sover på tepper på gulvet, men den lille gutten er mye våken og krever oppmerksomhet.

Alene i verden

Foreldrene døde da Babette var liten. For fire år siden døde bestemoren også og Babette måtte klare seg alene. Men det lille huset i Livingstone i Zambia manglet dør og var ikke trygt for en fjorten år gammel jente. Om nettene fryktet hun for voldelige menn. I tillegg regnet det inn gjennom taket.

Skjulte graviditeten

Livet er så utfordrende at da Babette skjønte hun var gravid med Noah, prøvde hun å skjule graviditeten – i frykt for å miste den livsviktige skoleplassen.

– Jeg var så skuffet. Hvordan skulle jeg klare å fortsette utdannelsen samtidig som jeg skulle bli mor? Jeg visste ingenting om å ta vare på en baby, eller hva et barn trenger, sier Babette.

Babette prøver å skape en fremtid for seg og sønnen Noah. Foto: Paal Audestad

Babette håper at hun kan gi sønnen sin et godt liv.

Går én time til skolen

Hun bestemte seg for å bite tennene sammen. I ukedagene står hun opp grytidlig og går én time til skolen. Ofte er hun ikke hjemme før sola går ned klokken seks. Da passer kusinen hennes Noah.

– Noen ganger, på kveldene, trøster jeg meg selv. Da tenker jeg på hvordan livet skal bli. Jeg setter meg ned og sier til meg selv at jeg må jobbe hardt på skolen – sånn at jeg én dag kan bli noe. Utdannelse er min eneste vei til å endre livet. Hvis jeg studerer, vil jeg lykkes. Da kan jeg gi sønnen min et godt liv, og ikke et liv med panikk og slit, sier Babette.

Noah er tre måneder. Mammaen hans gjør alt hun kan for at de skal overleve.
Babette har også ansvar for kusinen og hennes toåring. Foto: Paal Audestad
Babette har også ansvar for kusinen og hennes toåring.

Får støtte av SOS-barnebyer

SOS-barnebyer sørger for at Noah og Babette har mat.  Den lille familien er en del av det forebyggende SOS-familieprogrammet, som styrker familier i krise. Som fadder bidrar du til dette arbeidet i lokalmiljøet rundt SOS-barnebyene. Vi har også installert solcellepanel på taket så Babette får nok lys til å gjøre lekser i på kvelden. Vi har satt inn en låsbar dør og reparert tak og vinduer. I tillegg får Babette psykologisk støtte til å vokse inn i morsrollen.

- Jeg drømmer om å bli TV-journalist, sånn at jeg kan rapportere om livet i Zambia, og om veien ut av fattigdom, sier Babette.

 

Her kan du lese mer om hvordan vi styrker familier i krise i våre SOS-familieprogram: https://www.sos-barnebyer.no/vart-arbeid/omsorg-i-egen-familie

Her kan du møte en annen familie i Zambia, som har snudd livet sitt gjennom støtten fra SOS-barnebyer: https://www.sos-barnebyer.no/ines-selger-400-boller-om-dagen