Gå til hovedinnhold

Ingen har noensinne blitt fattig av å hjelpe andre

Elias har sett konsekvensene av fattigdom på nært hold, spesielt for barn og unge. 18-åringen, som vokste opp i SOS-barnebyen i Harar, Etiopia, hadde et sterkt ønske om å få til en endring for disse barna.

— I 6. klasse besøkte jeg landsbyen jeg kommer fra. Det gjorde meg trist å se at barn ikke fikk gå på skolen fordi de ikke har nok penger, de har ikke engang nok til mat, sier Elias.

Fattigdom en av hovedgrunnene til at barn og unge mangler utdanning

Familier har ikke har råd til skoleutgiftene, noen avhenger av den ekstra inntekten de får om barna jobber, eller de trenger at barna hjelper til hjemme. Det er minst 13 millioner barn som ikke går på skolen i Etiopia, ifølge UNICEF.

— I Harar møter mange barn de samme utfordringene. Da jeg kom tilbake bestemte jeg meg for å starte en veldedig klubb på skolen, i tillegg til den som er i landsbyen. På skolen er det flere ressurser tilgjengelig, slik at vi kan nå ut til enda flere barn og familier som trenger hjelp.

Elias og teamet hans samler inn penger fra klassekameratene sine. De ukentlige små, men faste bidragene gir nok midler så de kan nå ut til mange.

Bilde av to hender som teller en bunke med etiopiske penger. Foto: Petterik Wiggers
Mange små bidrag blir til en stor sum.

«Vi for dem»

— Vi bestemte oss for å kalle klubben vår «Vi for dem». Alle har egne roller og ansvar. Jeg ble valgt til leder. Vi samler inn penger og bestemmer i fellesskap hvilke tiltak disse skal gå til, som vil hjelpe barna på best mulig måte. I tillegg får mange foreldre støtte. Vi vet at dette vil gjøre at barna deres også får det bedre, understreker Elias.

Initiativene til «Vi for dem» bidrar til mer enn bare akutt hjelp. Elias og vennene hans deler ideer og lager strategier, for å skape en langvarig og bærekraftig endring i livene til familiene de støtter.

Du trenger bare å ha et godt hjerte for å hjelpe folk.

Elias, 18 år

For eksempel, da de møtte en alenemor som mistet begge beina i en bilulykke, ga de henne ikke bare mat og det mest nødvendige for å overleve her og nå. De tenkte også et skritt lenger og hjalp henne med å etablere en liten virksomhet, som selger sjetonger, utenfor huset hennes. Dette ga henne mulighet til å skaffe seg en inntekt og forsørge familien. I tillegg når veldedigheten også ut til eldre mennesker som mangler støtte. Engasjementet og lidenskapen til Elias og vennene hans har allerede gjort en betydelig forskjell i livene til mange familier, og de har store planer for fremtiden.

— Vi ønsker å styrke teamet vårt, formelt registrere «Vi for dem» og hjelpe så mange barn og familier som mulig. I tillegg har vi planer om å lage et senter for barn som lever på gata.

Du trenger bare å ha et godt hjerte for å hjelpe folk, avslutter Elias.