Gå til hovedinnhold

Yrkesopplæring og utdanning for unge

Fotoreportasje

I mange land er ungdomsledigheten skyhøy! Når unge, som fra før har store utfordringer og lever i sårbare situasjoner, verken får utdanning eller jobb gir dette store ringvirkninger. Tusenvis av unge har fått utdanning og jobb gjennom ulike opplæringstiltak og mentorordninger som SOS-barnebyer har igangsatt.

05. september 2022

Ei jente fra Jordan, med mørkt langt hår og hvit genser, sitter foran PCen. Foto: Lydia Mantler

Youthlinks – Jordan: Gjennom nettet og en app får unge oppfølging fra mentorer fra næringslivet over hele verden, som støtter dem i den faglige utviklingen. Når YouthLinks lanseres i et nytt land, blir det enda flere bedriftspartnere og mentorer tilgjengelige for alle som er en del av dette nettverket.

Ayman og Abdi sitter ved verpekassa og holder egg varsom i hånda. Foto: Lydia Matler

Entreprenørskap i Somaliland: Ayman og Abdi har gått sammen og startet fjørfevirksomhet. Det er stort behov for å øke eggproduksjonen i landet og de unge guttene har, med støtte fra SOS-barnebyers sysselsettingsprogram for unge, investert i et klekkeanlegg. Tre ganger hver dag inspiserer de kyllingene for å sjekke helsen deres.

Maimuna sitter ved symaskinen og smiler stolt. Hun har et svart hodeplagg, hvit og blå skjorte. Foto Mona van den Berg

Guinea-Bissau - På vei til å få jobb: 22 år gamle Maimuna mistet foreldrene da hun var 12 år og storebrødrene måtte ta vare på henne. Hun fikk ingen støtte eller oppmuntring fra dem for å starte på en utdanning. På eget initiativ klarte hun å komme seg til byen der SOS-barnebyers opplæringssenter er og startet med på en skredderutdanning.

Fem unge gutter og ei jente som går på mekanikklinjen, står rundt en bilmotor. De har på seg blå kjeledresser. Foto: Philipp Hedemann

Opplæringssenter i Gambia: SOS-barnebyers trenings- og produksjonssenter i Bakoteh gir praktisk og teoretisk opplæring til unge. Anlegget omfatter tre fullt utstyrte verksteder innenfor snekkerfaget, metallarbeid og mekanikk.

To unge jenter med mørkt langt hår sitter ved et bord. Den ene har rød t-skjorte og jobber foran PCen, den andre har svart genser og er på mobilen. Foto: Maria Berenguer

YouthCan! - Costa Rica: I mange land har unge mennesker, som har vokst opp under alternativ omsorg, større utfordringer når de flytter hjemmefra på grunn av manglende økonomisk støtte og hjelp.  Som et svar på denne utfordringen, ble YouthCan!,et globalt partnerskap for å fremme unges arbeidsevne, lansert i 2017 av SOS-barnebyer og fem globale partnere fra privat sektor.  

Fire ungdom som går på bakefaget jobber iherdig med en gjærbakst, de har kokkelue og blå forklær. Foto: Leonora Barclay

Yrkesopplæring på Sri Lanka: SOS-barnebyer tilbyr yrkesopplæring for inntil 150 studenter der de kan velge bilmekanikk, sveising, trehåndverk, elektrikerfaget, dataapplikasjon eller bakefaget. Etter gjennomført utdanning har de store muligheter til å få jobb eller å starte egen virksomhet.

Ei ung jente i hvit frakk setter opp håret til en kunde. Foto: SOS-barnebyer Haiti

Opplæring for å få seg jobb i Haiti: Gjennom SOS-barnebyers prosjekt «Utdanning og økonomisk uavhengighet for unge» får mange muligheten til å få seg jobb, eller starte egen virksomhet. I Port-au-Prince er det blant annet et tilbud om kosmetologopplæring.

Ei ung jente fra Gambia i hvit skjorte og blå ermeløs kjole utenpå sitter og syr. Foto: Claire Ladavicius

Mange muligheter for unge i Gambia: På dette opplæringssenteret i Bakoteh er det blant annet tilbud om yrkesutdanning innen sømfaget.