Gå til hovedinnhold

Hvordan er det å være barn i 2023

Fotoreportasje

I løpet av det siste året har verden blitt et vanskeligere sted å vokse opp. Ni av ti land opplever en utvikling som går feil vei, og utsiktene for 2023 er ikke noe bedre. Store klimautfordringer fører til ekstremvær og naturkatastrofer, tørke og flom, som igjen fører til sultkatastrofer. Millioner av barn er på flukt fra krig, konflikt, og katastrofene.

15. februar 2023

Mor med rosa hijab sitter inntil en grønn vegg og holder babyen sin tett inntil seg. Foto: SOS-barnebyer

I Somalia vil over halvparten av alle barna være underernærte innen juli, som en følge av den verste tørken på 40 år.

Jente med mørkt hår, hettegenser og bukse går i ruinene etter et hus som har rast sammen. Foto Zishaan Akbar Latif

Økende ulikhet: Før koronapandemien var det flere av FNs mål på ulikhet som gikk i riktig retning, men verden preges av voksende og stadig mer komplekse kriser. Klimaendringer. Konflikt. Krig. Pandemi. Angrep på menneskerettigheter. Dette har ført til at ulikheten har økt, både i og mellom land. De som lever i fattigdom, er mest utsatt. Barna rammes alltid hardest.

Portrett av Ali i profil, han har på seg munnbind. Foto: Barry Guy

Psykisk helse: Nesten to millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine i Burkina Faso, etter sju år med væpnet konflikt. Over halvparten av flyktningene er barn. Ali ble tvunget til å flykte sammen med familien sin etter at landsbyen de bodde ble stormet av menn med våpen. Han så sin beste venn ble skutt og drept. Tre av fire som rammes av psykiske lidelser bor i land som er rammet av krig og kriser. Psykisk helsestøtte er derfor viktigere enn noensinne i tiden fremover.

En hjelpearbeider fra SOS-barnebyer, med mørkt hår i hestehale, hvit genser og blå vest, holder ei jente med mørkt halvlangt hår og blomstrete grønn kjole, på armen. Foto: Alejandra Kaiser

Venezuela står i en økonomisk og politisk krise som har ført landet mot fullstendig kollaps. Barn og familier tvinges på flukt under tøffe forhold over fjellkjeder, nesten uten mat. På andre siden av grensen, i Colombia, venter en usikker fremtid i flyktningleirer.

Ett barn ligger blant noen tepper i en provisorisk beskyttelse som står på påler, ett barn ligger og titter ut av ei hengekøye som henger under gulvet. Det er vann på alle kanter. Foto Naseebullah Jamali

Hyppigere og kraftigere stormer og orkaner, ekstremregn og flom. 33 millioner ble rammet av flommen i Pakistan i fjor. Halvparten av dem er barn. Når folk flykter fra krig og konflikt, kan de håpe på å returnere den dagen konflikten er over. Hvis livsgrunnlaget og stedet der du bor er revet vekk av en flom, er ikke dette et alternativ.

Jente med halvlangt, mørkt hår og rosa genser står i et rom med slitte murvegger. Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska

Barna i Ukraina har levd med krig og voldshandlinger i lang tid. Før jul meldte UNICEF at over 17 millioner ukrainere har behov for humanitær hjelp, tre millioner av disse er barn. vinteren er det ned mot 20 kuldegrader. Uten elektrisitet i store deler av landet, går den humanitære krisen over i en ny og dramatisk fase.

To gutter står inntil en vegg, De har et alvorlig uttrykk i ansiktet. Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska

Flere hundre millioner barn lever uten familie, eller i en familie som er i en kritisk utsatt livssituasjon. Mange foreldre har omsorgsviljen, men når du hver dag må kjempe for å overleve er det ekstremt vanskelig å klare å ta vare på barna sine. Vi er nødt til å fortsette kampen for at alle barn skal få sine rettigheter oppfylt, og vokser opp med god omsorg.