Gå til hovedinnhold

Fire sekker mel endret livet til en hel familie

For to år siden gikk ingen av Ines ni barn på skolen. Istedenfor måtte barna hjelpe moren på markedet med å selge boller. Det lille de tjente på salget av boller gikk til mat og utdanning var ikke en mulighet. En trang økonomi gjorde hverdagen svært vanskelig for familien. Så forandret alt seg. Ved hjelp fra SOS-barnebyer starter begynnelsen på en helomvending og en snuoperasjon var satt i gang.

Hver morgen står Ines (44) opp klokken 05:00. Hun blander mel, sukker, vann og gjær, og setter deigen til heving utenfor huset i Livingstone, Zambia. Deretter plasserer hun bakebollen på hodet og rusler ned til markedet. Der steker hun brett med boller i kullovnene i boden sin. På en god dag tjener Ines nesten 500 norske kroner. Slik var det ikke før. Livet til Ines og familien har snudd, og ved å gi en donasjon kan også du bidra til å snu et liv.

Før livet snudde

For to år siden gikk ingen av de ni barna til Ines på skolen, istedenfor måtte de hjelpe moren på markedet med å selge boller. Det fantes ikke penger til skolebøker eller skoleuniform. Melet kjøpte Ines på kreditt, og overskuddet holdt ikke til annet enn litt mat til familien. I tillegg til hennes egne ni barn, hadde Ines også ansvaret for barnebarn og et bonusbarn som hadde mistet foreldrene.

- Før spiste vi bare ett måltid om dagen, nå spiser vi tre. Jeg har også begynt på skolen. Det liker jeg, sier datteren Betty (12).

- Situasjonen var veldig vanskelig, og jeg kjente at det gjorde vondt inni meg. Jeg jobbet så hardt jeg kunne for at barna mine skulle få et bedre liv. Hele tiden på utkikk etter muligheter til å tjene penger, sånn at barna skulle slippe å tigge hos naboene, sier Ines.

Det hjalp heller ikke at det lille ektemannen tjente på strøjobber, sjeldent kom familien til gode.

bilde
Ines steker boller i marked. Foto: Paal Audestad

Tre konkrete tiltak - så forandret alt seg

- Hør på meg! sier Ines. – Du hører at jeg ikke kan snakke engelsk skikkelig. Jeg har ikke gått på skole, og sånn skal ikke mine barn ha det. Jeg vil at alle barna skal få utdannelse, slik at de kan ta vare på seg selv. Nå har de endelig mulighet til det, og det er jeg svært takknemlig for, sier Ines – mens hun kikker inn i ovnen og sjekker at bollene ikke brenner seg. 

Den 21. juli, 2016, forandret alt seg. Ines og familien ble en del av SOS-barnebyers familieprogram, som forebygger at barn mister omsorgen fra foreldrene sine. Det var her tre konkrete tiltak endret alt: 

  • SOS-barnebyer betalte for barnas skolegang gjennom to sesonger
  • Ines ble med i en av SOS-barnebyers spare- og lånegrupper. 
  • Hun fikk fire 50-kilos melsekker.
bilde
- Før spiste vi bare ett måltid om dagen, nå spiser vi tre. Jeg har også begynt på skolen. Det liker jeg, sier Betty (12). Foto: Paal Audestad

Drømmen om elektrisk bakerovn 

Ines trengte ikke lenger å kjøpe mel på krita, og på en god dag ble det solgt mellom 300 og 400 boller. Hun kunne rette opp ryggen og legge til side et lite overskudd. Stadig oftere ble også mannen med til markedsboden. Hun kunne etter hvert servere barna sine tre måltider om dagen.  

- Jeg klarer å spare litt penger, sånn at jeg kanskje kan kjøpe meg en elektrisk stekeovn, og hvem vet, muligens kan vi få råd til et større hus, sier Ines optimistisk. 

Nå jobber SOS-barnebyer for å gi ekteparet økonomisk veiledning i hvordan de kan utvide virksomheten og kanskje starte et bakeri. Deretter står familien trygt på egne ben slik at de kan skrives ut av programmet. Livet til Ines og familien har snudd, og ved å gi en donasjon kan du bidra til å snu et liv.

Bli med på årets snuoperasjon!

God jul, hilsen SOS-barnebyer.

Barnas navn er endret av hensyn til personvernet