Gå til hovedinnhold

En endeløs reise

På flukt fra Venezuela til Brasil

Eucaris (37) er en av de nesten fire millioner venezuelanerne som har flyktet fra håpløshet og økonomisk nød i hjemlandet de siste tre årene. Håpet var en bedre og tryggere hverdag i nabolandet Brasil for henne selv og barna. I stedet havnet hun som mange venezuelanske flyktninger på gata.

29. september 2021

Millioner av barn og familier er på flukt fra forfølgelse, sult, konflikt, vold og andre brudd på menneskerettighetene. Livet i et nytt land byr ofte på store utfordringer, diskriminering og marginalisering. SOS-barnebyer støtter flyktningfamilier og barn, slik at de lettere kan tilpasse seg sitt nye hjemland og gjenoppbygge livet sitt.

–  Vi var hjemløse i to måneder da vi kom hit, forklarer Eucaris. I dag bor hun i et av familiehusene i SOS-barnebyer i Sao Paulo. Her får hun økonomisk støtte og veiledning mens hun ser etter arbeid.

–  Det viktigste er mat og husly, det har jeg i hvert fall nå.

Millioner på flukt

Totalt har fire millioner venezuelanere flyktet fra landet siden 2018, 260 000 av dem til Brasil. Til tross for håpet om et bedre liv, står mange fortsatt overfor desperat vanskelige levekår, forteller Michele Mansor, nasjonaldirektøren i Brasil.

–  Disse familiene kommer til et land uten støttenettverk, sier Mansor. De har utfordringer med å finne seg til rette, mangler midler til å komme seg videre eller finne seg en jobb. 

Eucaris med tre av barna sine
Råd og veiledning fra psykolog, pedagog og familierådgiver gjør hverdagen som alenemor i et nytt land enklere å håndtere for Eucaris.

Samarbeider med partnere

SOS-barnebyer i Brasil har i fire år jobbet i partnerskap med UNHCR på prosjektet  Brasil uten grenser. I barnebyen i Sao Paulo er fire hus gjort tilgjengelig for flyktninger og opptil 13 familier kan bo der samtidig.  I tillegg til husly og beskyttelse, får de voksne hjelp til tilgang på grunnleggende tjenester, å finne jobbe og til å bli integrert i samfunnet, samt råd og veiledning om foreldreferdigheter. Så langt har prosjektet støttet nesten 300 venezuelanske flyktninger.

Sjansen til et bedre liv

Råd og veiledning fra psykolog, pedagog og familierådgiver gjør hverdagen som alenemor i et nytt land enklere å håndtere for Eucaris, og barna får en tryggere og mer tilstedeværende mamma. Hun mottar også økonomisk støtte fra UNHCR. De to eldste barna går på skole og Eucaris leter etter jobb. Livet har fremdeles sine utfordringer, og SOS-barnebyer jobber med å bygge et nettverk for  alenemødre, som kan dele erfaringer og være hverandres støtte.

–  Målet med prosjektet er styrke venezuelanske familier slik at de kan tilpasse seg og bli selvstendige, sier Mansor. Vårt ønske er å gi dem verktøy og støtte, slik at disse familiene kan klare seg selv og få et bedre liv i landet vårt.