Gå til hovedinnhold

Løftet seg ut av fattigdommen

Agnes var alene med tre barn etter at mannen hennes døde. Hun hadde ingen fast inntekt og levde i et ubeboelig hus. I 2009 kom den lille familien inn i SOS-familieprogrammet.

Da mannen hennes døde og Agnes ble aleneforsørger for tre barn, fikk hun store problemer med å skaffe nok inntekter til å dekke familiens behov. Det var ikke en gang penger til mat.  

– Mannen min var regnskapsfører. Da han døde, ble det veldig vanskelig for meg å ta godt vare på barna alene.  

Agnes hadde ingen fast inntekt og huset manglet tak. Hun husker godt følelsen av å alltid sovne på tom mage. Vendepunktet kom i 2009 da SOS-barnebyer etablerte seg i landsbyen hennes. Agnes og barna ble identifisert som en familie i krise og kort tid etter ble de en del av SOS-familieprogrammet.

Støtte til skolegang

Som alle familier fikk de en egen plan med mål og tiltak. Noe av det første som kom på plass var skolegang til barna.  
– SOS-barnebyer tok over ansvaret for å betale skoleavgiften for barna mine. Min eldste datter startet på SOS-barnebyers yrkesskole i Lilongwe hvor hun tok kurs i hotelledelse og spesialiserte seg på catering. Nå jobber hun på et hotell i Lilongwe. 

– Jeg kan selv dekke skoleutgiftene til den yngste datter min. Huset er i god stand og drives med solenergi. Jeg har også kjøpt meg nye møbler.

Agnes

Skaffer familien inntekt

Når det grunnleggende var på plass og  barn as skolegang sikret, startet arbeidet  med å gi familien en stabil inntekt.

– Jeg fikk opplæringen i entreprenørskap fra SOS-barnebyer, og det var utrolig verdifullt for meg. 
Agnes valgte å jobbe med grisehold, og har aldri angret på det. Hun har i dag 11 griser, og har klart å løfte seg selv og familien ut av fattigdom.

– Jeg kan selv dekke skoleutgiftene til den yngste datter min. Huset er i god stand og drives med solenergi. Jeg har også kjøpt meg nye møbler, forteller hun.

Nå er det gått snart to år siden hun forlot  SOS-familieprogrammet. Agnes frykter ikke lenger for fremtiden, og at hun er takknemlig for at hun har muligheten til å forsørge seg selv og famlien.