Gå til hovedinnhold

En mor vinner

- Jeg forsto aldri betydningen av motgang før mannen min døde, forteller Lungile*, en alenemor som bor i Malagwane, et lokalområde som støttes av SOS-barnebyer sitt familieprogram i Mbabane, Swaziland.

Lungile har tre barn: Nokuthula (21), Sihle (17), and Fana (15). Barnas far døde i 2009, han var da den eneste familieforsørgeren.

Fem år med motgang

- Min mann forsørget meg og våre barn, vi gikk aldri tom for noe, han ønsket ikke engang at jeg skulle jobbe. Motgangen startet da han døde. Jeg hadde ingen muligheter til å forsørge familien min, og vi kunne gå til sengs uten noe å spise. På det meste hadde vi bare ett måltid om dagen. Jeg begynte å bake litt scones, og gikk fra dør til før for å selge de, men inntektene var ikke nok til å dekke behovet til familien min, sier Lungile.

Etter fem års slit der de knapt klarte seg, ble Lungiles situasjon kjent for SOS-barnebyers familieprogram i Mbabane. Familien begynte å få støtte i 2014.

- Situasjonen var ikke bra i det hele tatt, familien hadde ikke tilgang til grunnleggende tjenester - ingen tilstrekkelige måltider, ingen skikkelige klær og ingen stabil inntektskilde.

Thokozani Maphalala, leder for SOS-barnebyers programmer i Mbabane

Fikk støtte til mat, klær og skole

SOS-barnebyer startet med å gi familien sårt tiltrengte matpakker for å bedre ernæringen, og barna fikk hjelp med både skole og klær. Denne støtten bidro umiddelbart til at familien klarte seg bedre.

Lungile ble med i en lokal organisasjon, og deltok på ulike workshops for å styrke ferdighetene hennes om hvordan hun kunne ta bedre vare på familien sin. Hun fikk kunnskap om økonomi og lærte å lage forskjellige produkter for å øke inntektene. Hun produserer nå vaskemidler og peanøttsmør. Disse produktene selges og overskuddet benyttes til å forbedre familiens situasjon.

Det har vært en stor positiv forandring blant familiemedlemmene. Nå har alle en positiv holdning til livet.

- Vi trodde det var slutt for oss, husker Sihle, som nå går siste året med IKT på college. - Fremtiden ser nå lys ut for oss alle, og i helgene jobber jeg i en restaurant i byen. Dette bidrar til familiens budsjett, sier hun.

Jobber i barnehage

Lungile har vært et aktivt medlem i lokalsamfunnet, etter nesten fire år i programmet, og hun har vært ivrig etter å lære og endre familiens situasjon. Hun har et stort hjerte og lyst til å hjelpe andre i lokalområdet. Hun arbeider for tiden som kokk i Malagwane barnehage, hvor SOS-barnebyer støtter 100 barn med frokost og lunsj hver dag. Barna er veldig glad i henne, og noen besøker henne også hjemme.

- Barna kaller meg "bestemor" og de elsker maten min!, sier Lungile.

*Navnene er endret av hensyn til personvern.

Lungile viser frem noen av ferdighetene hun har lært.
Lungile viser frem noen av ferdighetene hun har lært.
Fana (15) er Lungiles yngste barn. Her er han på skolen.
Fana (15) er Lungiles yngste barn. Her er han på skolen.
Lungile har fått seg jobb som kokk i en barnehage.
Lungile har fått seg jobb som kokk i en barnehage.
Barna i barnehagen er veldig glade i Lungile.