Gå til hovedinnhold

Hardt arbeid gir resultater

Bolivia

Alenepappa Secrundino fra Bolivia har alltid jobbet hardt for familien sin. Han er stolt pappa til sine seks barn. Men han er også aleneforsørger etter at konen døde. Håpet om å løfte familien ut av fattigdom virket umulig.

Men umulig ble det ikke. Tilfeldigheter skulle ha det til at datteren til Secrundino overhørte en samtale på butikken. En samtale hvor en familierådgiver fra SOS-barnebyer pratet om familieprogrammet de hadde i lokalsamfunnet. Et familieprogram som styrket familier og ga dem de riktige verktøyene til å klare seg selv. Hun avbrøt samtalen høflig. Noen dager senere var familierådgiveren på besøk hos familien.

Secrundino leide en ettromsleilighet for hele familien. Jobben til Secrundino var å lage sandaler og selge dem. Det problematiske var at han aldri fikk lagd mange nok sandaler. Han trengte nytt verktøy og mer materiale. Pengene strak derfor aldri til. Å spare penger ble utelukket.

Jobben til Secrundino er å lage sandaler. Nå har han fått verktøy og materialer til å gjøre jobben mer effektivt. Foto: Alejandra Kaiser

Jobben til Secrundino er å lage sandaler. Nå har han fått verktøy og materialer til å gjøre jobben mer effektivt.

God støtte og veiledning

Da familien ble en del av familieprogrammet til SOS-barnebyer fikk Secrundino mulighetene og støtten han trengte. Han fikk veiledning og opplæring i hvordan han kunne gjøre jobben lønnsom og effektiv, i tillegg til nytt verktøy og materiale. Familien fikk også støtte til et nytt og trygt hjem. Dette huset var Secrundino med på å bygge.

SOS-barnebyer legger vekt på å gi foreldre god foreldrerådgivning. Som alenepappa står Secrundino alene om ansvaret for barna. Ved tap av partner og omsorgsperson er det også mye hjelp og kunnskap som forsvinner. Ofte kan litt bistand på veien gjøre stor forskjell for hverdagslige gjøremål, slik som matlaging. På grunn av dårlig råd ble ris ofte det eneste måltidet Secrundino lagde til familien. I dag har han mulighet til å kjøpe inn næringsrik mat og gjennom familierådgivning har han lært å tilberede maten. Han har også lært å flette hår til døtrenes store begeistring!

Alenepappa Secrundino har løftet familien ut av fattigdom. Foto: Alejandra Kaiser

Alenepappa Secrundino har løftet familien ut av fattigdom.

Klarer seg selv

- Jeg føler at den harde jobbingen endelig har blitt belønnet. Mine drømmer er en realitet, forteller Secrundino når han prater om hvordan familien har det i dag.

Etter tre år i SOS-barnebyers familieprogram er familien nå selvstendig. De har fått verktøyene de trenger for å kunne endre livet til det bedre. Fattigdom er ofte grunnen til at familier splittes. Ved å forebygge og styrke familier i en tidlig fase kan dette forhindres. Ferdigheter og god omsorg går i arv. Ved å styrke enkeltmennesker og familier legger man grunnlaget for generasjonene som kommer etter. På denne måten løftes familier og samfunn ut av fattigdom.

Jeg føler at den harde jobbingen endelig har blitt belønnet. Mine drømmer er en realitet.

Secrundino