Gå til hovedinnhold

Meningsfulle merkevarer

En ny medieverden krever nye verktøy. Meningsfulle merkevarer når forbrukerens hjerte og gir synlighet i sosiale medier. Men hvordan kan en merkevare være betydningsfull – på ekte?

Dagens forbrukere etterspør merkevarer som, i tillegg til å levere på pris og kvalitet, drives på en ansvarlig og sosial måte.  Dagens forbrukere har enorme valgmuligheter i nesten alle kategorier og en nyere undersøkelse viser at 9 av 10 forbrukere vil bytte merkevare til en som er assosiert med en god sak, hvis pris og kvalitet er identisk*.

Ni av ti forbrukere sier de vil bytte merkevare til den som er assosiert med «en god sak», hvis pris og kvalitet er identisk.

*2015 Cone Communications/Ebiquity Gloval CSR Study

Sosiale medier driver sosiale merkevarer

Interessen for å bygge merkevarer som betyr noe, forsterkes av den raske fremveksten av sosiale medier. Nå har forbrukeren en enorm makt til å dyrke og belønne de merkevarene som er «gode», og de kan straffe de merkevarene som ikke opptrer til forventningene. Dette gir de «gode» merkevarene en mulighet for fortjent oppmerksomhet, spredning og engasjement. Dette driver også fremveksten av nye businessmodeller og aktører som ser muligheten for å bygge betydningsfulle og lønnsomme merkevarer som møter forbrukerens forventninger. 

Walk the talk

Dagens merkevarer må, i tillegg til å levere kvalitet, design og konkurransedyktige priser, treffe målgruppens hjerter og verdisett. Det krever at mange merkevarer må tenke nytt. Man kan ikke lenger legge verdier inn i en merkevare uten faktisk å etterleve dem. For å lykkes i dagens marked, må merkevarene identifisere verdier som er viktige og relevante, verdiene må etterleves og man må være ærlig og transparent i kommunikasjonen.

Verdibaserte merkevarer med SOS-barnebyer

SOS-barnebyer jobber sammen med kjente merkevarer for at de skal kunne etterleve sine verdiene med troverdighet. Sammen med merkevarer som ser verdien og lønnsomheten i å bedre barns oppvekstsvilkår, lager vi konsepter og kampanjer som gir merkevarene en reel og ekte substans.

"Bedre tannhelse til alle barn"

Et godt eksempel på verdibasert merkevarebygging er Mars Norges samarbeid med SOS-barnebyer. Mars Norge er en av verdens største produsenter av sukkerfri tyggegummi. 60 til 90 prosent av alle skolebarn i verden sliter med dårlig tannhelse, og dette ønsket Mars Norge å gjøre noe med. Resultatet ble et samarbeidsprosjekt som går ut på å lære barn om tannhelse og gi deler av overskuddet fra produktsalget til SOS-barnebyer. Ansatte har en sterk følelse av at det de gjør er viktig, samtidig som inntektene har økt.

– Engasjementet internt hos oss gjør i seg selv prosjektet bærekraftig og verdifullt.

Preben Owren, Mars Norge
Minimeis samarbeider med SOS-barnebyer om å gi flere barn i verden omsorg og

"En trygg skulder til livets oppdagelser"

Minimeis er en bæremeis som lar barn sitte på skulderen til den voksne. Den er utviklet i Norge av pappaer for pappaer.

Gründerne samarbeider med SOS-barnebyer om å gi flere barn i verden omsorg og "en trygg skulder".

- Visjonen vår er å løfte ett og ett barn opp til orkesterplass, mens pappa bærer riktig. Ikke bare egne barn, men også barn som trenger å løftes til et bedre liv, sier Julius Winge, gründer i Minimeis.

En viktig omdømmedriver

Apelands RepTrack-undersøkelse er en anerkjent metode til å måle omdømme på. Tradisjonelt sett er det kvaliteten på produktene og tjenestene som har vært den viktigste omdømmedriveren. Men de siste årene har etikk og samfunnsansvar økt kraftig i både omfang og betydning. I flere bransjer er selskapets og merkevarens holdning til samfunnsansvar en helt avgjørende faktor for omdømmet deres.