Bruker nettverket til nye samarbeid

Da SOS-barnebyers samarbeidspartner Aktiv Eiendomsmegling skulle lansere en barnebok om en jente i en familie på flyttefot, falt valget på Espira barnehager – en annen av SOS-barnebyers samarbeidspartnere.

Forfatter Agnes Thorstvedt, med mørkt langt hår og lyseblå skjorte, sitter på gulvet og leser for barn i Espira-barnehagen. Foto: Espira

Svært mange barn opplever å flytte en eller flere ganger i løpet av oppveksten. Samtidig viser en fersk undersøkelse at barn ofte blir en del av flyttelasset, i stedet for å være en del av flytteprosessen.

Inkludere barna

Aktiv Eiendomsmegling har naturlig nok mange møtepunkter med familier på flyttefot, og ønsker med barneboken om Olivia og familien hennes som skal flytte å kan inspirere foreldre til å inkludere barna mer i prosessen og lytte til deres tanker.

– Det finnes mye barnelitteratur om livsendringer som familieforøkelse, skilsmisse, sykdom og dødsfall, men ikke om flytting og hvordan det kan påvirke barn. Og det til tross for at dette berører opp mot 50 000 familier og barn årlig. Vi håper og tror at boken kan være både et verktøy og en samtalestarter mellom barn og voksne, sier administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud.

Forfatter Agnes Thorstvedt til venstre, sammen med Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, holder barneboka Agnes flytter mellom seg. Foto. Espira
Vi håper og tror at boken kan være både et verktøy og en samtalestarter mellom barn og voksne, sier administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud. Her sammen med forfatteren, Agnes Thorstvedt.

Tente med en gang på ideen

Boken er utgitt sammen med Svovel fabrikk & butikk, landets eneste rendyrkede barnebokbutikk, og forfatter- og illustratørduoen Agnes Thorstvedt og Tine Svae. Og ble lansert med høytlesning for barna i tre Espira-barnehager.

Mari Fagerheim fag – og utviklingssjef Espira var til stede da forfatteren leste høyt i Grefsen Stasjon barnehage. Hun syntes umiddelbart det var en god ide å la Espira-barnehagene være en del av lanseringen av denne boken.

– En ting er at dette passer godt med vår språksatsning og at vi er opptatt av at boklesing skal være en viktig del av innholdet i barnehagen. Men i tillegg er flytting er et tema som helt klart påvirker mange barn, og som det er viktig å snakke om, sier Fagerheim.

Bøker som samtaleåpner

Flytting er for de aller fleste en travel og krevende prosess. Fagerheim tror det er viktig å huske at også barna har sine egne følelser rundt det å bytte bolig.

– Vi er jo veldig opptatt av overganger, som overgangen fra barnehage til skole, fra liten til stor avdeling. Det er viktig å huske på at flytting også er en overgang, og for mange barn kan det være en stor omvelting i livet. Som voksne kan vi bli veldig opptatt av det praktiske rundt flyttingen, men vi det er også viktig å gi tid og rom for barnas tanker og følelser rundt det nye som skal skje. Å lese bøker sammen er en veldig fin inngang til refleksjon og samtaler om temaer som opptar barn.

Bilde av forsiden av barneboka Agnes flytter, illustrasjon med ei jente med mørkt hår og rød genser, i bakgrunnen er det blokker og hus og noen som bærer esker. Illustrasjon Tine Svae. Foto: Espira
Flytting er et tema som helt klart påvirker mange barn, og som det er viktig å snakke om, sier Marit Fagerheim, fag – og utviklingssjef Espira.

Trepartssamarbeid

Det er første gang de to aktørene gjør et slik trepartssamarbeid. Fagerheim synes det er en utmerket måte å bruke nettverket de får gjennom samarbeidet med SOS-barnebyer på. Og hun er også glad for at Aktiv tar ansvar for å bidra til at de minste barna også inkluderes i flytteprosessen.

– Aktiv tar utgangspunkt i det de driver med til vanlig, nemlig boligbytte. Det er fint at de synliggjør menneskene bak kjøp og salg av boliger, og at de inkluderer barnas perspektiv. De tar samfunnsansvar ved å legge til rette for at barn kan få en bedre opplevelse av flytteprosessen, som for mange barn betyr usikkerhet for det nye og sorg for det de forlater. Særlig gjelder dette for barn som flytter langt vekk fra alt de kjenner, fra nærområde, venner og den boligen som har vært hjemmet deres

Også Aktiv Eiendomsmegling og setter pris på at partene stadig finner nye måter å utøke samarbeidet på.

– Utrolig gøy at vi sammen med SOS-barnebyer fikk til en liten lanseringsturné på boken i utvalgte Espira-barnehager i Oslo. Tilbakemeldingene fra både barn og voksne som vi møtte ute i barnehagene er at de opplevde at temaet og boken var høyrelevant – og ikke minst at det var stas å møte en ekte forfatter, avslutter Onsrud.

Boken kan lyttes til gratis på alle strømmetjenester og er i salg på svovel.no for 149 kroner.