Gå til hovedinnhold

- Vi må redde barna i Moria nå

Det er kaotiske tilstander etter at Moria-leiren på Lesvos ble totalskadet i brann. 13 000 mennesker, av dem 7000 barn er uten husly og venter på å bli evakuert. – Regjeringen må respondere raskt og redde ut de barna de har gitt løfte om at skal få komme til Norge, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

09. september 2020

Leder for nødhjelpsarbeidet i SOS-barnebyer Hellas, Popi Gkliva, forteller om kaotiske tilstander på Lesvos etter at flyktningleiren Moria i natt brant ned til grunnen. Leiren har huset mer enn fire ganger flere enn kapasiteten, de som bodde der er nå ute gatene og venter på å bli evakuert. Blant dem er barn som har flyktet alene.  

- En uutholdelig situasjon har blitt enda verre

-  Det har lenge vært utfordrende for humanitære organisasjoner, inkludert SOS-barnebyer, å jobbe i flyktningleirene på Lesvos . Forholdene har vært vanskelig både for flyktningene og lokalbefolkningen. Vi kan ikke stå på sidelinjen og se på den uutholdelige situasjonen tusenvis av barn nå befinner seg i, etter nok en gang å ha blitt hjemløse. og voksne som ikke har noen muligheter til å ta seg av barna, sier Gkliva. Det er nå stor risiko både når det gjelder hygieniske og sosiale forhold.

Norge må bidra nå

SOS-barnebyer i Norge er blant organisasjonene som har presset på norske myndigheter for å ta ansvar for barn som lenge har levd under umenneskelige forhold i Moria. Og generalsekretær Sissel Aarak, sier regjeringen nå må få fortgang i arbeidet med å hente ut de mest sårbare barna samt støtte greske myndigheter.

- Vi appellerer til regjeringen om å respondere på denne nødsituasjonen raskt og redde barna de har gitt løfte om at skal få komme i trygghet i Norge. I tillegg må vi sørge for at greske myndigheter får den hjelpen de trenger til å møte behovene til tusenvis av barn, ungdom og voksne.  Nå må Norge vise sitt humanitære hjerte, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS barnebyer.

EU-kommisær Ylva Johansson opplyser at EU vil betale for å få transportert 400 enslige, mindreårige til fastlandet.

Koronasmitte øker uroen

Påvist koronasmitte blant flere av flyktningene i Moria de siste dagene har forverret forholdene for de tusenvis av menneskene strandet på den greske øya. På Lesvos er det nå stor uro både blant flyktningene i Moria og den andre leiren Kara Tepe, og lokalbefolkningen. Statsministeren i Hellas har kalt inn til hastemøte for å avgjøre hvordan de skal respondere på den kritiske situasjonen. 

Foto: Elias Marcou/Reuters/NTB