Gå til hovedinnhold

Uroligheter i Eswatini

I Eswatini er det nå store demonstrasjoner over hele landet. Afrikanske medier melder at kongen har flyktet landet.

01. juli 2021

Folket protesterer mot hvordan landet styres og mangelen på demokrati og krever at det skal bli frie valg. Nå har kongen all makt og peker ut regjeringen, dommere og tjenestemenn. 

Demonstrasjonene utviklet seg til opprør, med innbrudd og ødeleggelse av forretninger, regjeringsbygg, infrastruktur og veiblokkeringer, dette startet i helgen og økte i intensitet mandag 28. juni. Det har dessverre ført til konflikter mellom sivile og væpnede styrker, politiet har brukt tåregass mot befolkningen og det meldes om et dødsfall. Det har også vært store ødeleggelser på eiendom,

Barna i SOS-barnebyer i sikkerhet

Det er en utrygg situasjon i Mbane, Nhlangano og Manzini, men SOS-barnebyer Eswatini rapporterer om at alle barna i disse tre lokasjonene er i sikkerhet. Kontorene her er stengt, det samme med SOS-barnebyers hovedkontor i landet, og de ansatte er beordret til å jobbe hjemmefra. Barna holdes hjemme fra skolen på grunn av den utrygge situasjonen. Alle banker og butikker i disse tre områdene er også stengt, men SOS-barnebyer har sikret matforsyninger for en tid fremover. SOS-barnebyer Eswatini jobber nå med å øke sikkerheten på alle de tre nevnte lokasjonene, samt i Siteki hvor situasjonen foreløpig er rolig, men kan endre seg raskt.