Gå til hovedinnhold

Ukraina: Livsnødvendig psykososial oppfølging

Akutt nødhjelp i de hardest rammede områdene og livsnødvendig psykososial oppfølging – SOS-barnebyers innsats i Ukraina og nabolandene er fremdeles viktig.

01. april 2022

I Donbass-regionen, som er den aller hardest rammede, har vi sørget for tilgang på mat, vann, hygieniske artikler og medisiner til hundrevis av mennesker. 
 – Det gjøres en fantastisk innsats, tross svært vanskelige forhold. Det som er mest akutt er den livreddende nødhjelpen vi kan gi barn og familier som fremdeles er i Ukraina, sier Julian Erjautz, nødhjelpskoordinator for SOS-barnebyer i Sentral- og Øst-Europa.   

Får barn ut av mottakssentre

Gjennom en sentral posisjon i Ukraine Counsel of Child Protection har SOS-barnebyer i samarbeid med Ukraina Education Platform sikret evakuering av rundt 5 000 barn fra den østlige til den relativt sett roligere vestlige delen av Ukraina. Nettverk etablert i forbindelse med tidligere programaktiviteter brukes nå til å sørge for at internt fordrevne familier med barn blir innlosjert hos familier i øst, forteller Dagne Hordvei, nødhjelpskoordinator fra SOS-barnebyer i Norge. 
 
– Tidligere var det mange barn på mottakssentrene som SOS-barnebyer etablerte for eksempel her i Lviv. Men de fikk raskt koblet på familier lokalt som ville huse internt fordrevne flyktninger. Barnefamilier ble prioritert, og det er nå få barn på disse mottakssentrene. 
 
De lokale familiene støtter de internt fordrevne både med tak og hodet og det de trenger. I tillegg gir privat innlosjering en slags tilnærmet normalitet i hverdagen og noen å snakke med om de for mange ekstreme opplevelsene de har vært igjennom.  

Dagne Hordvei, nødhjelpskoordinator fra SOS-barnebyer i Norge er nå i Lviv, Ukraina, der hun bidrar med sin kompetanse for å hjelpe flyktninger som er på vei videre til Polen. Se filmen direkte fra felt:

Livsviktig med psykososial støtte

Å sikre psykososial støtte til både barn og voksne er fremdeles ekstremt viktig. Familier i SOS-barnebyers programmer som fremdeles er i Ukraina, får oppfølging via telefon.  SOS-barnebyers ansatte i nabolandene følger opp familier som har flyktet over grensene. Rask og god støtte og hjelp til å bearbeide traumer, har stor betydning – særlig for barns mulighet til å unngå langtidsskader som følge av de ekstreme opplevelsene og påkjenningene de har vært utsatt for.