Gå til hovedinnhold

– Det er fint å selv bestemme over arven

Snorre Benum elsket å reise, hadde venner over hele verden og et sterkt engasjement for mennesker. Da han døde ble hans engasjement videreført gjennom arv til SOS-barnebyer, Amnesty og Redd Barna.

Tekst: Torunn W. Gilje, foto: Morten Ødegaard

Testamentariske gaver er viktig for SOS-barnebyers arbeid for barn uten omsorg verden over. Blant dem som testamenterer har noen vært faste bidragsytere i årevis, andre har gitt innimellom, mens enkelte aldri tidligere har støttet oss.

Da vi møtte Snorre Benum i 2018 fikk vi innblikk i et spennende, spesielt og engasjert menneske. Han ble født i 1923, som eldst av i alt åtte søsken. Etter et langt yrkesaktivt liv som lærer og senere språkkonsulent, gjorde han som 70-åring alvor av en gammel drøm om å lære seg esperanto. Det ble starten på et liv med reising og møter med mennesker fra ulike deler av verden. Og disse mange menneskemøtene var en av grunnene til at han ønsket at det han etterlot seg skulle brukes meningsfylt.

Møter med mennesker

For flere av menneskene Benum møtte, hadde en livssituasjon med langt færre muligheter enn ham selv. Han hadde i hele sitt voksenliv et ønske om å bidra til at andre kunne få en bedre hverdag, men flere muligheter.

- I og med at jeg aldri stiftet egen familie, har det vært fint for meg å kunne støtte andre. Jeg har reist mye, møtt mennesker fra hele verden i esperantosammenheng, og synes det er godt kunne hjelpe, fortalte Snorre Benum.

Esperantoen førte den spreke pensjonisten blant annet tilTanzania. Der har han bidratt til bygging av en skole, sørget for nødvendig operasjon til en liten gutt og støttet en ung kvinne i etableringen av en internettkafé og husbygging. På Filippinene fikk tre jenter skolegang takket vært ham. I tillegg ga Snorre Benum månedlige bidrag til elleve humanitære formål i Norge.

Valgte tre

Tanken om å skrive et testament hadde modnet en stund da Benum kom over et informasjonsmøte om testament arrangert av blant andre SOS-barnebyer, Amnesty og Redd Barna. Dit gikk han. - Selv om jeg er i god form, kan jeg jo dø i morgen. Jeg synes det er fint selv å kunne bestemme hva pengene mine skal gå til. Det er mange andre som også gjør et viktig arbeid, men jeg valgte meg disse tre. Dette med barn, skolegang og utviklingsmuligheter er viktig, synes jeg.

Benum var SOS-fadder i mange år og besøkte også i sin tid SOS-barnebyen han støtter i Thailand. Snorre Benum døde i mars 2019.

Informasjonsmøte om arv og testament

Tanken om å skrive et testament hadde modnet en stund da Benum kom over et informasjonsmøte om testament arrangert av blant andre SOS-barnebyer, Amnesty og Redd Barna. Dit gikk han. 

Ønsker du informasjon om hvordan du kan skrive ditt testament, les her.

Mer informasjon:

Noe du ikke har fått svar på?

Har du spørsmål om arv og testament? Ta kontakt med Ragnhild Aarnes, testamentsansvarlig i SOS-barnebyer, ved å fylle inn kontaktskjemaet. 

Du kan også ringe 23 35 39 00 eller sende e-post til ragnhild.aarnes@sos-barnebyer.no.

Du kan også lese mer om testamentariske gaver her.