Barn kan få en fremtid når jeg er borte

– Wonja Pettersen (61)

Testator Wonja Pettersen smiler til kamera. Foto: Morten Ødegaard

Vokst opp i et gjestfritt hjem

Wonja Pettersen synes det er godt å tenke på at arven etter henne gir liv når hun er borte. Selv vokste hun opp i et hjem hvor gjestfrihet og det å hjelpe andre var viktige verdier. Det har preget hele livet hennes.

Mange blir forundret over at jeg har skrevet testamente i en alder av noen-og-femti, men det er viktig å gjøre det mens man er ung og oppegående

– Wonja Pettersen (61)

– Jeg vokste opp i et hjem som var fylt med godhet og omsorg. Foreldrene mine var veldig gjestfrie, så det var alltid plass til alle venner og det var mat til alle. Hvis det var noen som trengte hjelp, kom de alltid til min mor og far, de var praktisk anlagt og stilte alltid opp. Så det har jeg fått med meg hjemmefra: kan vi hjelpe til, så gjør vi det.

Fadderbarn i barnehagen

I 1999 begynte hun som styrer i Skøyen Terrasse Barnehage, som akkurat hadde bestemt seg for å få et fadderbarn gjennom SOS-barnebyer. 

– Det var veldig etter mitt hjerte. SOS-barnebyer gjør en veldig fin jobb med å ta seg av barn som trenger det i tillegg til å hjelpe barn gjennom familieprogrammene som støtter barna i deres egen familie. Det appellerer til meg at barna får den hjelpen de trenger i familien sin, der de er. Vi har nå fadderbarn i Bolivia og Romania, og vi bruker fadderskapet aktivt i barnehagen. Vi har aktiviteter fra landene, sang og musikk, har fester med tema fra landene. Vi jobber mye med å bli kjent med landene, bruker film og bilder og lærer mye om landet hvor fadderbarna våre kommer fra. Det er fin måte for barn i Norge å lære om barn i andre land. Siden starten har vi i barnehagen hatt fire-fem fadderbarn, og jeg bestemte med for å få et fadderbarn privat også.

Ingen arvinger

Wonja er et sosialt menneske med mange planer for fremtiden, som inkluderer både arbeid, mer tid til venner, turgåing og reising. Men selv om hun ikke har tenkt å legge inn årene ennå, har hun tatt en avgjørelse som handler om livet etter at hun er borte. Hun har skrevet testamente.

–Jeg er blitt 60 år og har ingen arvinger. Og da tenkte jeg at en del av det jeg eier kan gå til SOS-barnebyer.

Se filmen der Wonja forteller:

Den største gleden du kan ha, det er å
gjøre andre glad

– Wonja Pettersen (61)