Gå til hovedinnhold

Stem for barn og unge

Kommune- og fylkestingsvalget nærmer seg den store avslutningen, og hvem som ender opp med å vinne valget vil være svært viktig for hvordan barn og unge får det fremover.

08. september 2023

Etter valget starter den viktige tiden med forhandlinger. Utarbeidelse av en politisk plattform, som legger føringen for de neste fire årene, vil være veldig spennende. 

Vi i SOS-barnebyer vet hvor viktig politikken som blir landet i kommunene er for at barn og unge i skal være sikret en god og trygg oppvekst – uansett hvordan valget går. Under Arendalsuka sendte vi en e-post til alle ordførerkandidater i hele landet med dette budskapet:

«Politikk bør først og fremst handle om å sikre at ingen faller utenfor, at alle kan delta. Dessverre er det altfor mange barn som vokser opp alene, fordi mor og far ikke er i stand til å ta seg godt nok av barna sine. Altfor mange av disse barna faller igjennom det sikkerhetsnettet samfunnet vårt har bygget.»

På mandag avgjøres valget, og uansett resultat i din kommune oppfordrer vi sterkt til en kollektiv innsats for ambisiøse politiske løsninger, for våre barn og unge. Her har politikerne i din kommune et stort ansvar, men også store muligheter. Vi kan ikke lenger ignorere det faktum at mange barn og unge lider som en konsekvens av de strukturelle manglene. Det er avgjørende at politikere på både lokalt og nasjonalt nivå tar ansvar og handler umiddelbart for å endre kurs.  Slik kan vi sikre at barna får lov til å være barn, at de får leke, lære og at de får god omsorg. 

For noen måneder siden sendte vi ut en liste over tiltak partiene burde ta inn i partiprogrammene – for å bli den beste barnekommunen i Norge. Denne finner du her og det er gode tips å hente på tvers av partiene. Kanskje dette kan være en felles satsing for alle?

SOS-barnebyer kommer til å følge med. Vi samarbeider gjerne med dere som mottar dette nyhetsbrevet for å utfordre og påvirke. Vi kommer til å gi både råd og komme med forslag til konkrete tiltak og modeller – slik vi allerede gjør overfor flere kommuner.
 
Vi håper du har benyttet deg av, eller kommer til å benytte deg av din stemmerett. Lykke til med valget – og med de fire viktige årene som følger!