Gå til hovedinnhold

Mathilde (12) og Elias (9) gir penger til barns skolegang: – Det kunne vært oss

Hver måned gir familien et fast beløp for å bidra til å gi barn en utdannelse og god oppvekst. Det er givende å kunne hjelpe når man har mulighet, mener de.

I en enebolig et steinkast fra Tusenfryd, bor familien Erikstad Eskemose. Huset er hvitmalt og omkranset av en grønn og fin hage. Nabolaget er rolig, med lite trafikk, og i det fjerne hører vi barn som leker sisten.

Familien består av mamma Beate, pappa Bjørn-Erik, eldstedatter Mathilde (12) og lillebror Elias (9). Vi møter dem på ettermiddagen, etter skole- og arbeidsdagen er ferdig og middagen er spist. De fire er klar over at de har det godt, bedre enn de fleste i verden faktisk. 

– Vi snakker en del om det, at vi er heldige som bor her i Norge, og at det er mange som ikke har det like bra som oss. Spesielt barn, sier Beate Erikstad.

 Mathilde (12) er veldig klar over at hun er heldig som vokser opp i et trygt og godt miljø. – Det kunne vært meg, sier hun, om barna i fattigere land. Foto: Hege Mølnvik
HELDIGE: Mathilde (12) er veldig klar over at hun er heldig som vokser opp i et trygt og godt miljø. – Det kunne vært meg, sier hun, om barna i fattigere land. Foto: Hege Mølnvik

Har tenkt mye på viktigheten av skole

Rundt bordet sitter resten av familien og nikker. Månedlig gir de fire et fast beløp til SOS-barnebyer for å støtte en barneby og skolen der. Der bor det mange barn og unge som vokser opp under helt andre kår enn barna på Vinterbro.

Mathilde har reflektert over dette sammen med venninner på skolen:

– Jeg og venninna mi snakket om det i sta, hvor viktig det er å gå på skole for å kunne få seg en god jobb og en fremtid, sier hun og legger til etter litt betenkningstid:

– Jeg tror jeg vil bli advokat, kanskje. 

– Ja, skole er viktig. Det er en fin motivasjon for oss, at vi kan bidra til å gi barn en bedre fremtid. På skolen hørte Elias at noen barn må gå to timer hver vei til og fra skolen. Hva tenker du om det? spør Beate.

– Det hadde vært ganske irriterende, fastslår 9-åringen kjapt, til smil fra foreldrene.

– Det er mange som ikke har det så bra som oss.

Beate Erikstad

– Penger vi ikke merker noe til

Beløpet familien gir fordeles på to ulike støtter. Familien har valgt å støtte en SOS-barneby fremfor et enkelt fadderbarn. I tillegg har de et fast bidrag som Katastrofefadder. Det vil si at de gir et fast beløp som SOS-barnebyer fordeler der det er størst behov. 

– Vi er så heldige at vi har råd til å gi regelmessig, og det vil vi gjerne. Dette er penger som vi ikke merker så mye til, men som kan utgjøre en stor forskjell der de kommer, sier Bjørn-Erik.

I posten har Mathilde (12) og Elias (9) fått solsikkefrø, som de nå planter i potter. De skal få vokse seg store og fine, og minne familien om barna i barnebyen de sender støtte til. Foto: Hege Mølnvik

SÅR BLOMSTERFRØ: I posten har Mathilde (12) og Elias (9) fått solsikkefrø, som de nå planter i potter. De skal få vokse seg store og fine, og minne familien om barna i barnebyen de sender støtte til. Foto: Hege Mølnvik

Får solsikkefrø til hagen

Tre ganger i året mottar familien brev med bilder og informasjon om SOS-barnebyen og skolen de støtter. Da samles hele familien for å lese.

– I brevene står det om hvordan livet i barnebyen og skolen er og hva de holder på med, og det er fint å lese om. Og de skriver også om uroligheter i området som påvirker barnebyen, sier Beate. 

– Og så får vi alltid solsikkefrø som vi kan så ute. Det ble fine blomster i hagen, sier Mathilde mens hun og broren går ut for å så frøene i jorden. 

5 gode grunner til å være fadder

1. Du forandrer barns liv! Barn uten omsorg får en trygg familie å vokse opp i og en god fremtid, takket være dine bidrag som fadder. 

2. Du blir mer lykkelig! Det er forsket på at det å gi utløser lykkehormoner og øker livskvaliteten. Som fadder gir du til noen som trenger det hver måned og det gir en god følelse. 

3. Du får noe å dele med barna! Enten du har egne barn, bonusbarn eller barnebarn er dette en kjempefin anledning til å dele noe om verden rundt dem. Du får bilder og tegninger, og du kan også skrive til fadderbarnet ditt om du ønsker det.  

4. Du lærer noe nytt! Som fadder kommer du tettere på mennesker fra et helt annet sted i verden. Du lærer nye ting om barneomsorg, oppdragelse, bistandsarbeid og andre kulturer. 

5. Du vet at du gjør en forskjell! Pengene du gir brukes der det er størst behov, på den måten hjelper du enda flere barn og gjør verden til et bedre sted.   

Alle trenger en klem