Gå til hovedinnhold

SOS-barnebyer Kasakhstan: Barna er trygge

SOS-barnebyer er bekymret for situasjonen og ivaretakelsen av menneskerettighetene i Kasakhstan etter urolighetene som har preget landet siden begynnelsen av januar. SOS-barnebyer i Kasakhstan forteller at barn, unge, foreldre og ansatte i programmene er trygge og har det etter forholdene bra.

25. januar 2022

Starten på 2022 har vært langt fra fredelig i den tidligere Sovjetrepublikken Kasakhstan, med voldsomme demonstrasjoner over store deler av landet. Demonstranter har stormet regjeringsbygninger, gått løs på butikker og satt fyr på biler og det har vært harde sammenstøt med opprørspolitiet. Myndighetene innførte en to uker lang unntakstilstand og kuttet kommunikasjonen med omverdenen, noe som har gjort det vanskelig å få bekreftet opplysninger om hva som skjer i landet, og hvordan det går med barn og ansatte i våre programmer.  

Følger situasjonen nøye

Våre kollegaer viser til at ifølge myndighetene så har situasjonen nå stabilisert seg, men det er fremdeles unntakstilstand og et landsomfattende portforbud er etablert. SOS-barnebyer fortsetter å overvåke situasjonen tett og jobber iherdig med å ivareta sikkerheten til de vi har omsorg for og alle våre ansatte. 

Dette gjør vi i Kasakhstan

  • SOS-barnebyer har vært til stede i Kasakhstan siden 1994, og har programmer i tre områder, blant annet i Nur-Sultan (Astana) og Almaty, den nåværende og tidligere hovedstaden.
  • Vi styrker familier som risikerer å bli splittet. Støtten tilpasses etter hver families behov, og kan bestå av alt fra psykisk helsehjelp til materiell støtte.
  • Vi tilbyr et trygt og stabilt hjem for barn som har mistet omsorg.
  • Vi støtter unge, slik at de kan skape forutsetninger for et godt og selvstendig liv.