Gå til hovedinnhold

Med støtte endret livet seg

Med et nytt hjem og en blomstrende bedrift, ser Koos (60) lyst på fremtiden.

Koos liker å le og klemme de seks barna sine. De har hatt et tøft liv siden mannen hennes og faren til barna forlot dem.

De bodde i et hus som var alt for lite til at alle kunne sove inne. Uten tak over hode var de veldig utsatt for både det voldsomme regnet og de høye temperaturene som er i Berbera-området i Somaliland. Barna følte seg også utrygge. I den verste regntiden spurte familien ofte naboene om husly. Uten inntekt hadde de ikke nok mat og heller ikke råd til å kjøpe grønnsaker som Koos syntes er viktig for at barna skal få et sunt kosthold.

Opplæring gav resultater

Koos solgte varer på markedet. Da hun ble en del av SOS-barnebyers opplæringsprogram i entreprenørskap lærte hun viktige ting om blant annet bokføring for å kunne følge opp kunder som ville kjøpe varer på kreditt. Hun fikk også et mikrolån. Dette gjorde det mulig for henne å utvide den lille butikken hun drev. Små bedrifter som Koos’ er viktige knutepunkter for naboer som ikke har råd til å ta bussen til sentrum selv, for å handle.

Koos sitter sammen med en av sønnene sine so viser fram leksene han jobber med. Hun har på seg en fargerik hijab, han har lyseblå, kortermet skjorte. Foto: Lydia Mantler

I 2021 fikk barna og Koos støtte til et nytt hus med to rom og en veranda. Og med orden i bokførselen ble det overskudd av salget i butikken, noe som gjorde det mulig å utvide huset og selge varene hjemmefra.  

Takket være hardt arbeid, tjener seksbarnsmoren nå nok til å sende barna sine på skolen og forberede dem på voksenlivet.

Se filmen der Koos selv forteller: