Gå til hovedinnhold

Sizakele har omsorgsansvaret for seks barnebarn

- Familien min ble med i SOS-barnebyers familieprogram i 2008. Barna mine Kaya, Bongile og Vuyo var da veldig unge, forteller Sizakele.

- Etter tips fra andre i lokalsamfunnet, ble vi identifisert av koordinatoren for familieprogrammet som så at vi trengte hjelp. Noen dager var så vanskelige at vi gikk til sengs uten å ha spist. Jeg trodde barna mine aldri kom til å klare seg på skolen, men med støtten fra SOS-barnebyer får de nå en utdanning og de kan spise seg mette. I tillegg har både barna og jeg fått tilgang på helsetjenester. Jeg hadde nylig en øyeoperasjon og kan nå se mye bedre.

Jeg har lært om barns rettigheter, økonomistyring og livsferdigheter, og kan gledelig si at våre liv har endret seg til det bedre.

Sizakele (55)

Bestemor til seks

Sizakele* er nå 55 år gammel, enke og omsorgspersonen til seks barnebarn. To av barna er tenåringer – begge gutter. Moren deres døde noen få år siden som følge av sykdom. De fire yngste barnebarna flyttet inn hos Sizakele når foreldrene dro for å søke jobb i storbyene. De har dessverre sjelden mulighet til å gi Sizakele finansiell støtte.

Sizakele og barnebarna får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram i Siteki, Swaziland.
Barna får gå på skole. Sizakele og barnebarna får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram i Siteki, Swaziland.
Barna hjelper til. Sizakele og barnebarna får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram i Siteki, Swaziland.
Barna hjelper til. Sizakele og barnebarna får støtte fra SOS-barnebyers familieprogram i Siteki, Swaziland.

Sønnen drømmer om å bli lastebilsjåfør

- Foreldrene til disse barn tjener svært lite, og det er ikke nok til å dekke hele familiens grunnleggende behov, forteller Sizakele. Kaya, hennes 24-år gamle biologiske sønn, fikk ikke resultatene han trengte for å fullføre utdanningen. Med støtte fra SOS-barnebyer, har han nå fått førerkort for tunge kjøretøy og leter etter en jobb. Han drømmer om å bli lastebilsjåfør og reise til Sør-Afrika slik at han kan hjelpe moren sin med å forsørge familien og bygge henne et hus.

Tilbringer kvalitetstid med barnebarna

Sizakele har lært mer om barneoppdragelse gjennom familieprogrammet og passer nå på å tilbringe kvalitetstid med barna. Hun hjelper dem med leksene og oppmuntrer dem til å gjøre sitt beste på skolen så de kan oppnå sine mål og drømmer. Hun har også gitt dem oppgaver i hjemmet tilpasset alderen. I tillegg deltar Sizakele aktivt i spare- og lånegruppen for omsorgspersoner i sitt lokalsamfunn. Dette har hjulpet henne å styrke familieøkonomien for å møte behov som ikke dekkes av familieprogrammet.

*Navnene er endret av hensyn til personvern.