Gå til hovedinnhold

Operasjon Dagsverk 2022 til SOS-barnebyer

Årets Operasjon Dagsverk skal støtte mental helse for ungdom i Uganda, et prosjekt i samarbeid mellom SOS-barnebyer og Mental Helse Ungdom.

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom, og de jobber for en bedre fremtid for alle. Takket være ungdommen skal SOS-barnebyer og Mental Helse Ungdom sette i gang et prosjekt som vil bryte ned stigma og skam omkring psykiske helseutfordringer i Uganda.

God mental helse er helt sentralt for at unge skal ha det bra, lykkes på skolen og ellers i livet. Likevel opplever svært mange ungdommer at de ikke får den hjelpen de trenger og mange faller utenfor både skole og arbeidsliv. I Uganda har mentale helseproblemer tradisjonelt blitt ansett for å være forårsaket av “guder”, og blitt møtt med stigma, religiøs behandling, og noen ganger vold.

Prosjektet vil bryte ned stigma 

På grunn av stigma og skam er det ikke vanlig å snakke om psykiske helseproblemer. Dette gjør at veldig mange unge står alene i vanskelige følelser som er helt normale i et tenåringsliv. Det betyr også at de som strever med noe mer alvorlig ofte ikke blir oppdaget i tide. Ungdommen selv etterlyser tiltak som fremmer kunnskap om, og hjelp til, mentale helseproblemer. Det skal vi sammen med SOS-barnebyer Uganda og Mental Health Uganda gjøre noe med.

I prosjektet vil ungdom selv lage informasjonskampanjer om psykisk helse og mobilisere for å bryte ned stigma. Ungdom som trenger det, vil få et samtaletilbud. Prosjektet vil også jobbe for å ansvarliggjøre myndighetene til å skape nødvendige endringer.

Les mer på ODs nettsider.