Gå til hovedinnhold

Operasjon Dagsverk 2022 til SOS-barnebyer

Årets Operasjon Dagsverk skal støtte mental helse for ungdom i Uganda, et prosjekt i samarbeid mellom SOS-barnebyer og Mental Helse Ungdom.

07. mars 2022

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom, og de jobber for en bedre fremtid for alle. Takket være ungdommen skal SOS-barnebyer og Mental Helse Ungdom sette i gang et prosjekt som vil bryte ned stigma og skam omkring psykiske helseutfordringer i Uganda.

God mental helse er helt sentralt for at unge skal ha det bra, lykkes på skolen og ellers i livet. Likevel opplever svært mange ungdommer at de ikke får den hjelpen de trenger og mange faller utenfor både skole og arbeidsliv. I Uganda har mentale helseproblemer tradisjonelt blitt ansett for å være forårsaket av “guder”, og blitt møtt med stigma, religiøs behandling, og noen ganger vold.

Prosjektet vil bryte ned stigma 

På grunn av stigma og skam er det ikke vanlig å snakke om psykiske helseproblemer. Dette gjør at veldig mange unge står alene i vanskelige følelser som er helt normale i et tenåringsliv. Det betyr også at de som strever med noe mer alvorlig ofte ikke blir oppdaget i tide. Ungdommen selv etterlyser tiltak som fremmer kunnskap om, og hjelp til, mentale helseproblemer. Det skal vi sammen med SOS-barnebyer Uganda og Mental Health Uganda gjøre noe med.

I prosjektet vil ungdom selv lage informasjonskampanjer om psykisk helse og mobilisere for å bryte ned stigma. Ungdom som trenger det, vil få et samtaletilbud. Prosjektet vil også jobbe for å ansvarliggjøre myndighetene til å skape nødvendige endringer.

Les mer på ODs nettsider.