Gå til hovedinnhold

Kaotiske tilstander i Haiti

Attentatet mot presidenten i Haiti har ført landet inn i unntakstilstand. Befolkningen i Haiti opplever nå økende politisk uro.

09. juli 2021

Den haitiske presidenten, Jovenel Moïse, ble skutt i et angrep mot sin private bolig natt til onsdag. Attentatet mot presidenten har rystet landet, som har slitt med politisk uro i årevis. Gjengkriminalitet har spredd seg over hele landet, og daglig registreres voldshendelser, væpnede ran, kidnappinger og kamper mellom væpnede grupper, spesielt i hovedstaden Port-au-Prince. I tillegg har de sosiale forskjellene økt dramatisk. Om lag 60 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Unntakstilstand i landet

Landet er nå i unntakstilstand. Befolkningen er skremt og holder seg hjemme. Offentlig transport er lammet, og alle offentlige kontorer og bedrifter holder stengt. Det samme gjelder SOS-barnebyers hovedkontor i landet, og de ansatte jobber hjemmefra til situasjonen stabiliserer seg.

Barna i SOS-barnebyer i sikkerhet

SOS-barnebyer i Haiti rapporterer om at alle barna i våre programmer er i sikkerhet, men de overvåker situasjonen nøye og jobber med å iverksette tiltak for å ivareta sikkerheten til barn, unge og ansatte.

– Heldigvis har vi foreløpig ikke registrert noen tilfeller av vold eller angrep mot SOS-barnebyer, hverken mot deltakere i våre programmer eller ansatte. I flere uker, hovedsakelig i området Santo, har vi hatt politi som patruljerer områdetregelmessig. Vårt kontor overvåker også situasjonen og er klare til å iverksette tiltak som trengs, sier Faimy Carmelle Loiseau, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Haiti.

SOS-barnebyer har sikret matforsyninger for en tid fremover i forbindelse med den tropiske stormen Elsa, som rammet landet nylig.