Gå til hovedinnhold

Stopp barnehjemsturisme

Bli kampanjefrivillig i UngSOS

Bli med i kampen for å stoppe en stor, stygg industri som utnytter barn!

Vi har tre hovedmål med arbeidet:

👉 Spre informasjon om problemene knyttet til frivilligturisme, slik at elever, studenter, frivillige, folkehøgskoler og næringslivet kan få innsikt i industrien og ta mer bevisste valg.

👉 Drive politisk påvirkning mot myndighetene slik at det fra dem blir advart mot frivillighetsturisme.

👉 Få med oss flere norske organisasjoner på å støtte en erklæring om å forby frivillighet på barnehjem.

Problemet med frivillighetsturisme er at store aktører ser sitt snitt til å tjene penger på ungdommers gode intensjoner ved å utnytte sårbare barn og foreldrene deres. I dag er det slik at barnehjem opprettes ene og alene av kapitalistiske grunner, hvorav frivillighetstursime er en av inntektskildene. På denne måten bidrar vestlige ungdommer med et ønske om å møte og hjelpe lokalbefolkningen og oppleve noe “autentisk” til en stor og stygg milliardindustri.

Jeg vil vite mer!

Les mer om barnehjemsindustrien

Jeg er med!

Lenke til påmeldingsskjema

Verktøykasse

  • Filmer
  • Powerpointpresentasjoner
  • Tips til leserinnlegg
  • Slik påvirker du politikerne

Registrer deg her:

Felt merket med * er obligatoriske.

Utfordringen med barnehjemsindustrien

Frivillighetsturisme oppmuntrer til institusjonalisering av barn, og skaper en lønnsom virksomhet ut av det. Slik utnytter voksne i maktposisjoner sårbare barn og foreldrene deres med formål om å tiltrekke seg frivillige som er villige til å betale for å «hjelpe noen i nød». Det er ikke tilfeldig at den største økningen av barnehjem nettopp skjer på de store turistdestinasjonene. Barna som i utgangspunktet ikke er foreldreløse, eller i fare for å miste omsorg, men som kommer fra svært vanskeligstilte familier, blir plassert eller solgt til uregistrerte barnehjem.

Det er så alvorlig at australske myndigheter derfor har definert «orphanage trafficking» som en form for moderne slaveri i deres Modern Day Slavery Act 2018. Forskning er dessuten klinkende klar på at kortvarige barnehjemsbesøk kan skade barns utvikling fordi det skapes usunne kortvarige tilknytninger og separasjonsangst. Barn trenger konstante kilder til kjærlighet og støtte – ikke stadige relasjonsbrudd og falske forhåpninger. Dette vil vi ha en slutt på nå!