Gå til hovedinnhold

Siste kakelotteri i Elverum

En langt på vei 20 år gammel lokal SOS-barneby tradisjon, har endt sine dager i Elverum. I hvert fall foreløpig.

17. desember 2018

Lørdag 1. desember ble det satt punktum for et av de mest inntektsbringende aktivitetene til SOS-barnebygruppa i Elverum. Det var ingen tilfeldig avgjørelse, men en smule forutbestemt ettersom gruppas ildsjel og leder i en liten mannsalder, Inga Eggen, hadde bestemt å «pensjonere» seg. Og med bare tre aktive i lokalgruppa, og problemer med rekrutteringen, blir det nå slutt for min del, sier Inga.

-Jeg har passert 80, og etter at mannen min, Arnfinn, gikk bort for tre år siden, bestemte jeg meg for å holde på til nå, hvis helsa holdt. Inga legger til at det var for ganske nøyaktig 20 år siden hun ble oppringt av fylkesleder i SOS, Astrid Thorshaug, om Inga ville bli gruppeleder i Elverum.

Siden har Inga Eggen vært med på det meste, både lokalt og i fylkessammenheng. Ikke minst solsikkefestene lokalt, har vært et av Ingas hjertebarn, med stor oppslutning. Og altså kakelotteriene, som i årenes løp har gitt betydelige, kjærkomne penger i kassen.

Kanskje mest i årene vi samlet inn penger til «Innlandshuset» i den «norske» barnebyen i Mwanza i Tanzania. Da kunne vi ha så mye som om lag 20.000 kroner i netto etter et to dager langt kakelotteri før jul.

-Få med at vi er stor takk skyldig overfor alle dem som i årenes løp har støttet oss med både kaker og loddkjøp. Det har vært helt fantastisk. På det meste hadde vi nok et 30-tall leverandører både i Leiret og på bygdene. Mange av dem ringte og spurte om de ikke skulle få levere kaker i år også, sier Inga Eggen. Som vedgår det er vemodig å trappe ned etter et mangeårig engasjement i SOS-barnebygruppa i Elverum og Hedmark.

Tekst og foto: Håkon Løkken