Gå til hovedinnhold

Frivillighetens festivalsommer

Mange hundre frivillige i Norge gjør en fantastisk innsats for å hjelpe barn ved å støtte SOS-barnebyer hele året gjennom, og sommeren er intet unntak. I tillegg til stands, konkurranser og andre arrangementer har flere frivilliggrupper etablert et godt samarbeid med store festivaler forskjellige steder i landet.

20. august 2015

Selve samarbeidet varierer fra sted til sted – på Kongsberg Jazzfestival, for eksempel, har de frivillige eget telt med populære aktiviteter som bamsesykehus og lykkehjul, mens på Slottsfjell og Norwegian Wood tar de frivillige vakter som festivalene trenger. Dugnadslønnen går til SOS-barnebyer. Uansett form – samarbeidet gir tydelige resultater og bidrar til å sette SOS-barnebyer på Norgeskartet.

Frivillige for SOS-barnebyer

  • Frivillige for SOS-barnebyer har som hovedoppgave å synliggjøre SOS-barnebyers arbeid i lokalsamfunnet og bidra til finansieringen av våre nasjonale og internasjonale programmer.
  • De frivillige velger selv hvordan de ønsker støtte SOS-barnebyers arbeid.
  • De fleste gruppene støtter konkrete prosjekter i ulike land, som barnebyer, familieprogram, skoler eller husbygging.
  • Kreative aktiviteter – alt fra stands og kakelotteri til skolebesøk – gir en glimrende mulighet til å synliggjøre og samle inn penger til SOS-barnebyer. Det samme gjelder festivaler.

En fullspekket sommer

Startskuddet for frivillighetens festivalsommer gikk i slutten av mai på barnefestivalen Miniøya i Tøyenparken i Oslo. Ansatte fra sekretariatet og frivillige fra fylkesgruppen og UngSOS sørget for en begivenhetsrik helg for barn, voksne og til og med statsministeren som kom innom teltet, der alle ble spurt hva et trygt hjem betyr for dem.

Barna fikk også glede seg med ansiktsmaling, tegning og fotografering sammen med folka sine – inni en ramme formet som et hus, eller et trygt hjem om du vil. SOS-barnebyers frivillige sto klare med kamera for å fange øyeblikket. Til tross for perioder med øsende regn ble det et vellykket arrangement med flott frivillig engasjement og god stemning, og det tok ikke lang tid før mange barn løp rundt i parken med solsikker på kinnene.

Festivalstemningen i hovedstaden fortsatte kort tid etter på Norwegian Wood, der samarbeidet med frivillige i SOS-barnebyer er i sitt andre år. Ungdommen så vel som godt voksne var representert da Oslo, Akershus og Vestfold stilte med frivillige til festivalvakter.

Publikum ble også invitert til å ta bilder med plakater til storskjermen ved hovedscenen for å vise sin støtte til SOS-barnebyers arbeid.

- Vi stilte med rundt 30 frivillige og jeg har bare fått skryt fra alle kanter om deres engasjement og innsats, forteller Lykke Kielen, assisterende fylkesleder i Frivillige for SOS-barnebyer Oslo.

Stolt av innsatsen

Frivillige på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg og Kongsberg Jazzfestival i juli fikk ekstra hjelp av en helt spesiell gjest, nemlig Elias fra Argentina. Elias er 19 år gammel og vokste opp i en barneby i Oberá i den nordøstlige provinsen Misiones. I dag er han student på United World College Red Cross Nordic, en internasjonal videregående skole i Sogn og Fjordane. Han valgte å bli i Norge i sommerferien og var til stor hjelp på festivalene. Med et foredrag om sin oppvekst for å innlede de frivillige sørget han også for at motivasjon var på topp fra starten.

Sol, sommer og frivillighet på festival

Arbeidet på Slottsfjell begynte med en håndfull frivillige det første året, og har bare utvidet seg siden da. Årets dugnadsinnsats involverte 58 personer, med hele 47 personer hver dag som blant annet bidro med salg av frukt og grønt til sultne festivalgjester.

- Det er innsatsen til de frivillige som gjør dette mulig, understreker Bernhard Marti, fylkesleder i Vestfold. - Uten en så positiv gjeng, fleksible og med stå-på humør, ville det ikke ha gått bra. Med en god blanding av ansvarlige voksne og engasjerte unge, blir mange gode tjenester levert. Alle kan være veldig stolte av innsatsen som ble gjort.

Gir resultater

Ved å representere SOS-barnebyer, enten det er på stand, fruktbod eller solsikkepatrulje, øker de frivillige synligheten til organisasjonen og samler samtidig inn nødvendige inntekter til sine prosjekter.

Og samarbeidet mellom frivillige og festivaler gir resultater. Slottsfjell har for eksempel bidratt med en del av sitt overskudd og før årets festival hadde til sammen rundt 1,3 millioner kroner gått til den nye SOS-barnebyen i Mwanza, mens jazzfestivalen i Kongsberg har samarbeidet med SOS-barnebyer i 10 år for å støtte prosjekter i Malawi. Mye takket være den iherdige innsatsen til de frivillige. Vi gleder oss til neste festivalsommer!